Novoletna turneja se je v Oberstdorfu pred kar 25.500 gledalci začela s pričakovano zmago prvega favorita, Japonca Rjojuja Kobajašija. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je postal junak v zahtevnih razmerah na skakalnici pod Senčno goro, kjer je v izenačenem boju po igri desetink dosegel peto zmago v sezoni. Na veliko veselje gostiteljev turneje je bil drugi Nemec Markus Eisenbichler z zaostankom štirih desetink točke, tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (zaostanek 1,8 točke), ki se je na zmagovalni oder prebil s popolnim napadom osmega mesta po prvi seriji.

Slovenski izkupiček z devetim mestom Timija Zajca in 18. Petra Prevca je manj od pričakovanj navijačev v domovini, a vseeno soliden glede na to, kar je šesterica pokazala v soboto na treningu in v kvalifikacijah ter danes v poskusni seriji. Timi Zajc je znova potrdil sloves trenutno najboljšega slovenskega skakalca. Posebno se je izkazal v prvi seriji, kjer je imel med vsemi najslabše razmere (11 točk dodatka zaradi močnega vetra v hrbet, vodilni Kobajaši pa 0,1 točke odbitka zaradi vzgonskega vetra), a se je zavihtel na sedmo mesto z možnostjo, da napade zmagovalni oder, za katerim je zaostajal 3,5 točke. Finalni skok ni bil tako popoln kot prvi, a je zadržal uvrstitev med najboljšo deseterico.

»Z nastopom sem zadovoljen. V prvi seriji sem v zelo težkih razmerah naredil resnično dober skok. V drugi seriji sem naredil manjšo napako, a sem zadovoljen z uvrstitvijo med deseterico. Pokazal sem konstantnost in z dvignjeno glavo grem naprej. Začetek turneje z uvrstitvijo med deseterico je bil moj cilj pred Oberstdorfom. Upam, da bom uvrstitve stopnjeval skozi vso turnejo,« je bil vidno zadovoljen Timi Zajc, ki je z desetim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala tudi najboljši Slovenec.

Peter Prevc je z načinom, kako se je izkopal iz težav, pokazal vse odlike vrhunskega tekmovalca. Potem ko je bil v soboto v kvalifikacijah šele 46., danes v poskusnem skoku pa 48., je na tekmi pokazal napredek. V finale se je uvrstil kot srečni poraženec po dvoboju z Avstrijcem Huberjem. V soboto je imel težave s paličico na vezi, ki je bila predolga za pol centimetra, za nameček pa še s počepom, zato se je z eno nogo odrival močneje kot z drugo. Zaradi napak v počepu ga je v vsakem skoku vrtelo in ni razvil hitrosti med letom. V slovenski vrsti so potrebovali kar nekaj časa, da so odkrili napako. Potem ko je imel štiri ponesrečene skoke v Oberstdorfu, se je vidno oddahnil, ko se je uvrstil v finale, v katerem je napredoval štiri mesta.

Ostali Slovenci so razočarali. Jernej Damjan je izgubil dvoboj z Nemcem Eisenbichlerjem, Pavlovčič s Čehom Polaškom in Semenič s Čehom Koudelko. Domen Prevc je izpadel že v kvalifikacijah, potem ko je za desetinko točke zaostal na 51. mestu.

»Brez manjše napake na odskočni mizi bi bil Timi Zajc okrog petega mesta. Peter Prevc je naredil napredek v tehniki, ki jo je spremenil glede na težave v poskusni seriji, ko se je reševal, namesto da bi letel. Domen Prevc je relativno dobro prenesel poraz, ko se ni uvrstil na tekmo. Želimo si, da se iz tega nekaj nauči in že v Garmischu pokaže tisto, kar resnično zna,« je povedal selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.