V slovenski reprezentanci v smučarskih skokih so se zelo razveselili, da se začenja serija tekem za svetovni pokal, na katere ne bodo več potovali z letali, ampak s kombiji. Potovanji v Kuusamo na Finskem in Nižni Tagil v Rusiji sta bili pravi odisejadi. Pot na rusko prizorišče je zaradi zamude letala v Carigradu trajala kar 24 ur, za nameček so imeli še 500 evrov dodatnih stroškov. Letališki uslužbenci so ob prestopanju v Bakuju v Azerbajdžanu energično zahtevali, da jim za vsak kos prtljage kar na roko doplačajo 35 evrov v gotovini.

Raje osem ur v kombiju kot postopanje po letališčih

»Čeprav bodo potovanja na naslednje tekme dolga po 750 kilometrov in bomo v kombijih preživeli osem ur, je to vseeno lažje kot postopanje po letališčih,« je pojasnil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj na današnjem druženju v pivovarni v Laškem, s katero je Ljubo Jasnič v imenu Smučarske zveze Slovenije (SZS) podpisal petletno sponzorsko pogodbo. Skakalni klubi so nad njegovim delom v vlogi predsednika zbora in odbora za smučarske skoke tako navdušeni, da se ne strinjajo s sklepom, da morajo izvoliti novega vodjo, potem ko je postal prvi podpredsednik SZS. Le nekaj minut po tem, ko so skakalci in skakalke končali medijske obveznosti in se okrepčali s klobaso in pijačo, so izvedeli, da so v Neustadtu v Nemčiji zaradi dežja in neugodne vremenske napovedi z visokimi temperaturami odpovedali tekme, ki so bile načrtovane za konec tedna. V Sloveniji je edina urejena skakalnica za trening v Kranju, kjer imajo ledeno zaletno smučino, doskočišče pa je iz plastike. V Planici pravijo, da skakalnic še niso prekrili s snegom, ker je vreme pretoplo.

V slovenski ekipi so zadovoljni z uvodom v sezono. Posebnost letošnje zime so zelo nizke zaletne hitrosti. Skakalci se poženejo po zaletišču z dveh do treh zaletnih mest nižje kot lani na isti skakalnici. Zaletnih mest je začelo zmanjkovati, zato so morali v Nižnem Tagilu čez noč dograditi dve. »Velik prepad je med tistimi, ki so trenutno v vrhunski formi – Japonec Rjoju Kobajaši, Poljak Žyla, deloma še Stoch in Norvežan Forfang – in nami drugimi. Če bi zaletišče dvignili za pet naletnih mest, bi najboljši skakali pet do deset metrov dlje, a razlike bi bile manjše, saj bi jim mi prišli bližje. Trenutno smo mi videti veliko slabši, a med nami ni tako velike razlike,« je razložil najizkušenejši slovenski reprezentant Jernej Damjan.

Domen Prevc je največje presenečenje v slovenski reprezentanci, potem ko ga zaradi slabe forme in tudi lastne samokritičnosti ni bilo na uvodni postaji v Wisli. V enem tednu je močno napredoval in bil dvakrat četrti v Kuusamu. V Nižnem Tagilu je z dvema štirinajstima mestoma potrdil, da skoki na Finskem niso bili le preblisk. »Ko sem prišel na večje skakalnice, mi je naenkrat steklo. Še sam sem bil presenečen, da gre vse tako hitro v pravo smer. Zadovoljen sem z uvrstitvami, s skoki pa še zdaleč ne, ker se zavedam, da so lahko veliko boljši. To, kar se mi je pripetilo z vetrom v Rusiji na nedeljski tekmi, sem vzel v zakup, da je šport v naravi. Vsako sezono je tudi nekaj takšnih preizkušenj,« je razlagal Domen Prevc.

Ker je že tretjo sezono v karavani, je bolj umirjen in flegmatičen, saj vse že pozna in ga ne skrbi, kaj se bo dogajalo ali da bi se izgubil na letališču, v hotelu, na skakalnici. Je eden redkih tekmovalcev, ki uživajo v mrazu, zato se je v Nižnem Tagilu, kjer se začenja Sibirija, počutil zelo dobro. Prvi obisk Rusije ga je prijetno presenetil zaradi prijaznosti, obenem je v živo doživel vse tisto, kar je doslej videl le na posnetkih: vožnja skozi rdečo luč, razlika med bogatimi in revnimi…

Timi Zajc je zaradi Ronalda izbral Juventus

Domen Prevc vseskozi tudi opazuje, kaj počne konkurenca. Prvi zvezdnik svetovnega pokala je trenutno Japonec Rjoju Kobajaši. »Ko gledam njegov skok, si ga predvajam v počasnem posnetku. Po tehnični plati skače zelo lepo, odstopa od drugih. Od njega se lahko veliko naučim in v svoje skoke vgradim nekaj njegovih najboljših stvari,« je dodal Domen Prevc.

V slovenski reprezentanci je zelo dobro vzdušje. Zaradi velikega števila mladih skakalcev je obilo zabave in smeha, zato ne razmišljajo stalno o tekmah in skokih. »Poslušamo glasbo in igramo igrice na računalniku, zlasti nogomet in košarko. Ker navijam za Ronalda, sem moral zamenjati klub v igrici Fifa in izbrati Juventus,« je pojasnil Timi Zajc, ki se je na vseh petih tekmah uvrstil med dobitnike točk svetovnega pokala.