Državni sekretar Mike Pompeo je pojasnil, da bi bile lahko rakete za vesoljski program tudi bojne rakete dolgega dosega, ki bi lahko padle na ZDA.

»ZDA ne bodo le stale in opazovale, kako uničevalne politike iranskega režima ogrožajo mednarodno stabilnost in varnost,« je izjavil Pompeo. »Režimu svetujemo, naj premisli te provokativne izstrelitve in preneha z vsemi aktivnostmi, povezanimi z balističnimi raketami, da bi se tako izognil dodatni gospodarski in diplomatski izolaciji," je dodal.

Iran je novembra sporočil, da bodo v prihodnjih mesecih različno visoko izstrelili tri satelite domače izdelave.

Teheran je v razvoju satelitskega programa prepoznal gospodarski potencial, ki bi lahko predstavljal vir prihodka, hkrati pa bi satelite lahko uporabljali tudi za vohunjenje. A ameriški obveščevalci trdijo, da bi se lahko tehnologijo za izstrelitev satelitov uporabilo tudi kot orožje.

Po navedbah Pompea bi iranska izstrelitev kršila resolucijo 2231 Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 2015, ki je podprla iranski jedrski dogovor, v okviru katerega je moral Teheran prekiniti svoj jedrski in raketni program.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer lani odstopil od dogovora ter ponovno uvedel sankcije proti Iranu. Evropske sile medtem še naprej podpirajo dogovor.