Pripadniki leta 2012 ustanovljenih britanskih mejnih sil, ki niso del policije, ampak uslužbenci notranjega ministrstva, so včeraj priprli šest iranskih državljanov, ki so jih našli na vzhodni angleški obali pri vasi Kingsdown blizu Dovra. Od začetka novembra do zdaj so njeni patruljni čolni v Rokavskem prelivu prestregli ali rešili in potem priprli več kot 220 ljudi, ki so prečkali zelo nevaren Rokavski preliv v majhnih gumijastih čolnih. Mnogi to primerjajo s pešci, ki bi prečkali M25, najprometnejši večpasovni avtocestni obroč okrog Londona. Večina med njimi je Irancev. Vsi, ki jim uspe priti na obalo, imajo pravico zaprositi za politično zatočišče.

Napihnjena kriza?

Notranji minister, multimilijonar Sajid Javid, je zaradi tega dogodka odmevno prekinil družinske počitnice v razkošnem počitniškem paradižu na tujem in rekel, da bo na silvestrovo na delovnem mestu. Za dobro mero je potem obrambni minister Gavin Williamson dejal, da je vojska v stanju pripravljenosti, če bodo mejne sile potrebovale pomoč. Oba sta ukrepala, kot bi šlo za migrantsko invazijo na Otok. Kot velja za večino vsega, kar se dogaja v Britaniji zadnje čase, pa so v ozadju ustvarjanja velikega preplaha brexit in osebne ambicije vodilnih politikov. Oba, Javid in Williamson, sta ambiciozna politika, od katerih se pričakuje, da bosta med tistimi, ki se bodo potegovali za premierski stolček, ko se bo od njega poslovila absurdno trmoglava Theresa May. Tudi razlog za nenadni migrantski naval naj bi bil brexit. Tihotapske tolpe, ki organizirajo prečkanje Rokavskega preliva, naj bi prepričevale migrante na francoski strani preliva, naj pohitijo v Britanijo pred brexitskim zaprtjem meje.

Med zaščito migrantov in meje

Dobrodelne organizacije za pomoč političnim beguncem pravijo, da bi morala britanska vlada najti način, da na francoski strani obravnava prošnje za politično zatočišče, da se migranti ne bi odločali za smrtno nevarno prečkanje Rokavskega preliva. Pravi čudež je, da so vsi preživeli. Minister Javid, ki se je včeraj pogovarjal s francoskim kolegom (ker številni na Otoku za migrantski naval krivijo Francijo), pravi, da gre za občutljivo ravnotežje med zaščito migrantov in britanske meje. Laburistična opozicija pa zahteva ukrepanje proti kriminalnim tolpam, ki organizirajo prečkanje. Samo dobrodelne organizacije in Cerkev poudarjajo, da ne bi smeli pozabiti, da gre za človeška bitja. Na to pozablja tudi preveč Britancev, ki se pritožujejo nad stroški reševanja migrantov v Rokavskem prelivu.