Pred koncem leta je Google objavil podatke o tem, kateri pojmi so bili najbolj iskani. Med serijami to ni bila nobena od ameriških produkcij, ampak kitajska Zgodba iz palače Yanxi (Story of Yanxi Palace), za katero večina zahodnjakov sploh še ni slišala. Sedemdeset epizod serije, ki jo je produciral in predvajal ponudnik videa na zahtevo iQuiyi, kitajski Netflix, je imelo skupno 15 milijard ogledov. Serijo so na iQuiyiju premierno prikazali julija, nato so sledile še domače televizijske postaje in 70 tujih trgov. Kar 39 dni zapored je bila najbolj gledana drama na spletu, na googlu pa so jo iskali po vsej Aziji, od celinske Kitajske in Hongkonga do Singapurja, Malezije in Bruneja.

V seriji ne nastopajo kitajske zvezde, najbolj znana članica igralske zasedbe pa je hongkonška igralka Charmaine Sheh, ki ima stransko vlogo. Za igralce je bila zato porabljena le desetina proračuna, drugo pa je šlo za bogate kostume, scenografijo in masko. Zgodovinska drama je postavljena v začetek 18. stoletja, na dvor cesarja Qianlonga, zgodba pa se vrti okoli njegovih konkubin oziroma njihovega boja za prevlado. Ne manjka zarot, umorov, in to celo dojenčkov, v središču zgodbe pa je Wei Yingluo, služkinja cesarja, ki želi raziskati smrt svoje sestre, uspe pa ji zapeljati cesarja, ki jo na koncu povzdigne na vrh hierarhije med svojimi konkubinami.

Priljubljenost serije Kitajci pripisujejo več dejavnikom. Eden od njih je ta, da serija ni bila žrtev cenzure, kakršna na Kitajskem običajno doleti filme in serije, ki jih producirajo klasične televizije. Drugi je ta, da gre za zgodovinsko tematiko, ki Kitajce praviloma navdaja s ponosom, tretji pa ta, da je glavna junakinja v nasprotju z običajnimi liki kitajskih žensk prava mala feministka, ki je, kot v seriji pravi sama, vročekrvna in se ne pusti porivati sem in tja.

Najbolj googlana nogometno prvenstvo in Meghan Markle

Drugi pojmi, ki smo jih največkrat iskali na googlu, niso tako presenetljivi kot omenjena kitajska serija. Med najbolj iskanimi pojmi na googlu v letu 2018 so bili svetovno nogometno prvenstvo, DJ Avicii, ameriški raper Mac Miller, ki je umrl zaradi zaužitja prevelike količine drog, stripar Stan Lee in film Črni panter. Med osebami pa so na vrhu pristali nova članica britanske kraljeve družine Meghan Markle, ameriška pevka Demi Lovato, ki se je vse leto borila z zasvojenostjo in depresijo, ter zvezdnik youtuba Logan Paul in resničnostna zvezda Khloe Kardashian.