Priljubljena in visoko cenjena serija Black mirror, ki od leta 2011 z enournimi filmi raziskuje distopične znanstvenofantastične obete sodobnih tehnoloških in družbenih trendov, je od danes bogatejša za nov mejnik. Na Netflixu si lahko ogledate prvi Black Mirror celovečerec, ki pa ni zgolj film za pasivnega gledalca, temveč prava interaktivna izkušnja, ki občinstvo postavi v vlogo krmarja in odločevalca, kaj bo v filmu počel glavni protagonist.

Zgodba filma Bandersnatch se dogaja leta 1984, vrti pa se okoli mladega programerja videoiger, ki ga upodablja Fionn Whitehead iz Nolanovega Dunkirka. Njegovo življenje se zaplete, ko pod vtisom programiranja razvejane videoigre prične dvomiti o tem, kaj je res in kaj ni.

Način, kako občinstvo spremlja film, se torej odraža že v sami osrednji tematiki filma, z odločitvami pa lahko gledalec vpliv tudi, kako se zgodba razpleta in po kakšnih poteh bo tekla. Odločitve segajo od zelo preprostih, kaj naj protagonist zajtrkuje in katero glasbo naj posluša, do bistvenejših, ki imajo bolj dolgoročen vpliv.

Nekaj podobnega smo pred leti lahko izkusili v obliki televizijskih oddaj, v katerih je občinstvo odločalo, kaj naj se zgodi v nadaljevanju kratkega filma, oziroma nekoč popularnih interaktivnih knjigah iz serije Časovni stroj. Zelo podobne pa so tudi interaktivne videoigre.

Da bi lahko celoten film Bandersnach opremili z dovolj možnostmi izbire in tangentnimi potmi zgodbe, so za en celovečerec morali posneti okoli 312 minut oziroma več kot 5 ur posnetkov. Odločitve so sicer ponujene na dnu zaslona, mi pa moramo med njimi izbrati v nekaj sekundah.