»Prvi dan, ko smo odprli pekarno, je bil zabaven. Vse tri smo bile malo zbegane, saj še nikoli nismo delale v pekarni. Ampak je šlo. Potem pa sem ugotovila, da ves čas poslušamo zahvale kupcev, da smo odprli pekarno in trgovinico. Hvala, ker ste, so nam ves čas govorili in s strahom spraševali, predvsem starejši, ali bomo morda vseeno kmalu trgovinico spet zaprli,« se dni pred približno enim mesecem, ko so odprli pekarno, spominja Tisa Sitar, mentorica v Zaposlitvenem centru Kragulj na Blejski Dobravi. Naselje na Jesenicah je ostalo brez trgovine in bifeja, pred enim letom pa je svoja vrata zaprla še poštna poslovalnica.

Prisluhnili so potrebam krajanov

V prostore, kjer je bila prej trgovina, se je zaradi pritlične lokacije po njenem zaprtju preselil Zaposlitveni center Kragulj, ki je prej deloval drugje. »Ljudje so hodili k nam spraševat, ali bo morda ponovno tu trgovina, vendar smo se mi ukvarjali s plastičnimi izdelki,« pravi direktorica Zaposlitvenega centra Kragulj Klavdija Šumrada.

»Potem pa smo razmišljali – če že moramo imeti lastno dejavnost, zakaj se ne bi odzvali na potrebe trga. V kraju ni pekarne, ni trgovine, ni kavarne… Začeli smo zbirati denar, kar je bilo težko, glede na to, da smo socialno podjetje. Ko se ga je nabralo dovolj, smo dali nekaj opreme v izdelavo v Srbijo, nekaj rabljene smo kupili tu,« začetke opisuje direktorica. »Nihče od nas ni imel prekvalifikacije za peka, zato sem se lotila tega izobraževanja kar sama, pol leta je trajalo, da smo dobili vse potrebne dokumente in začeli delovati,« dodaja.

Za odjem kruha so se dogovorili s pekarno iz Besnice. »Vsako jutro se dobimo na pol poti, kruh prevzamemo, ga pripeljemo na Blejsko Dobravo in zložimo na police. Sami pa izdelujemo sladko pekovsko pecivo, pice, štručke in podobno,« opisuje Šumradova. Marja Mravinc z Rodin v pekarni trenutno opravlja poklicno rehabilitacijo, ko jo bo končala, se bo zaposlila kot pomočnica peka. »Pečem bureke, polnim police, pomijem prazne pladnje in pripravim sestavine za pice, ki jih peče šefinja. Ko se dobrote pečejo, pazim, da se ne zapečejo preveč. Delo mi je všeč in sproti se učim,« pravi Mravinčeva, ki jo najbolj veselijo pozitivni odzivi krajanov. »Vsi so zadovoljni, da je odprto. Všeč mi je, da imajo predvsem starejši možnost nakupovati v domačem kraju,« pravi.

Konec težav s prevozom za nakupe

Zadovoljnih kupcev ob našem obisku ni manjkalo. Franc Ovčak nam je zaupal, da se v pekarni oglasi vsak dan in da so se z vsemi tremi zaposlenimi že dobro spoznali. V kraju gradi hišo, v katero se bo kmalu preselil, zato je nove ponudbe vesel. »Zelo dobro je, da so to naredili. Žalostno je bilo, ko so zapirali vse po vrsti, bife, trgovino, pošto,« se je spominjal. Da je pekarna pomembna pridobitev za kraj, je prepričan tudi predsednik krajevne skupnosti Blejska Dobrava Anton Hribar: »Ljudje so zadovoljni, predvsem tisti, ki imajo težave s prevozom. Zdaj lahko nakupujejo blizu. Če bodo poleti res uredili prostor, kjer bo mogoče popiti kavo, bo to še dodatna obogatitev kraja. Že zdaj se mnogi, ki gredo tu mimo na primer na pokopališče, ustavijo zaradi radovednosti,« opaža.

Krajani so navdušeni tudi nad odpiralnim časom. Trgovinica oziroma pekarna je odprta vsak dan od 6. ure do 16.30, ob sobotah in nedeljah ter ob večini praznikov jo odprejo uro pozneje in zaprejo opoldne. Ne le kruh in pecivo, na prodajne police so v Kragulju dodali še druga živila, zaradi česar krajanom po manjših nakupih ni treba več z avtom, starejšim, ki niso vozniki, pa z avtobusom na Slovenski Javornik ali Jesenice. »Ko nas opozorijo, da bi potrebovali kakšno živilo, ga nabavimo in postavimo na prodajne police,« pravi Šumradova in dodaja, da je krajanom treba le prisluhniti, in zadovoljstvo na obeh straneh je zagotovljeno.