Poleg začasnega financiranja ministrstva za domovinsko varnost, ki skrbi za varnost na meji, demokrati predlagajo potrditev rednega proračunskega financiranja za preostalih šest agencij, kot sta ministrstvo za kmetijstvo in stanovanja, do konca proračunskega leta 2019 (do 30. septembra 2019).

Le 1,3 milijarde dolarjev za zid

Ker pa v predlogih ni petih milijard dolarjev za zid ampak le 1,3 milijarde, kot je to že potrdil senat, pa republikanci namigujejo, da ne bo soglasja. Lindsey Graham iz Južne Karoline je dejal, da ne bo odprtja vlade brez denarja za zid, vendar pa namignil, da je Trump pripravljen na kompromise, kot je na primer denar za zid v zameno za legalizacijo statusa mladoletnih priseljencev.

Predlog demokratov je podoben tistemu, ki ga je pred zaprtjem vlade soglasno potrdil ameriški senat z republikansko večino. Ministrstvu za domovinsko varnost so potrdili nadaljevanje začasnega financiranja do 8. februarja, dotlej pa bi se skušali dogovoriti o denarju za predsednikov zid na meji.

Trump prek twitterja nagovarja demokrate

Trump je bil sprva pripravljen sprejeti kompromis o začasnem financiranju, po napadih desnih komentatorjev pa se je ustrašil in napovedal zaprtje vlade, če ne bo dobil petih milijard dolarjev za zid. Predstavniški dom kongresa mu je z odhajajočo republikansko večino ustregel in potrdil ustrezen predlog, ki bo s 3. januarjem, ko večino prevzemajo demokrati, že del zgodovine.

Trump od 22. decembra naprej prek twitterja poziva demokrate, naj se vrnejo v Washington in mu dajo denar za zid, čeprav so Washington zapustili tudi republikanci, ki se zavedajo, da dogovor pred 3. januarjem ni mogoč in nimajo kaj početi v prestolnici. Trump je tudi na Silvestrovo tvitnil demokratom, naj se vrnejo in ponovil, da gre za zid, skozi katerega se bo ponekod videlo.

Odhajajoči šef kabineta John Kelly je bil zadnji, ki je v pogovoru za Los Angeles Times dejal, da ne gre za zid in nikoli ni šlo za zid. To je tvital tudi Trump, ko je nekaj časa govoril o betonskih ali železnih stebrih. Sedaj se je vrnil k zidu, s katerim je navduševal svoje privržence med predsedniško kampanjo 2016.

Trump dvakrat uničil pogajanja

Dogovor o tem je bil sicer v preteklosti že nekajkrat blizu uresničitve in Trump bi svoj denar za zid že imel, vendar je dvakrat uničil pogajanja o tem. Potem, ko je bil dogovor že sprejet, je prišel na dan z novimi pogoji in zahtevami, kar je spravilo v obup tudi vodstvo senatnih republikancev.

Ob dejstvu, da se z demokratsko večino v predstavniškem domu kongresa začenja obdobje poplave preiskav Trumpa, njegove vlade in družine, analitiki trenutno ne vidijo možne rešitve glede proračunskega spora. Trump kljub temu vztraja v Beli hiši, ameriški mediji pa poročajo, da tudi silvestrovega tako kot božiča ne bo preživel s soprogo Melanio.