»Mislim, da smo sedaj v položaju premora. Mislim, da zadeve upočasnjujemo na pameten način,« je dejal Graham. Pred sestankom s Trumpom je senator napovedal, da bo predsedniku svetoval, naj se posvetuje z generali in ponovno razmisli, kako zadevo izpeljati, da bo prav.

»Da ne bo vrnitve Islamske države in da Sirija ne bo prešla v roke Irancem, kar je nočna mora za Izrael,« je dejal Graham, ki je odločitev o umiku doslej ostro kritiziral.

Izdaja Kurdov

Trumpova odločitev o umiku ameriške vojske iz Sirije po oceni poznavalcev pomeni izdajo Kurdov, ki so s pomočjo ameriških vojakov in opreme očistili del Sirije teroristov Islamske države, sedaj pa jim grozi nevarnost napada Turčije.

Graham je po srečanju s Trumpom zagotovil, da se predsednik zelo zaveda, v kakšnem položaju so Kurdi. »Če pustimo Kurde na cedilu in jih bodo pobili, kdo nam bo potem pomagal v bodoče? Želim, da je vojna pri sovražniku in ne pri nas doma. Zato še vedno potrebujemo vojake v Iraku, Siriji in Afganistanu,« je še dejal senator.

Nad umikom ne bi smel biti nihče presenečen

Trump je kasneje na twitterju sporočil, da ne bi smel biti nihče presenečen nad umikom iz Sirije, saj je nasprotoval ameriškemu vpletanju v vojne, ki se nikoli ne končajo. Islamske države (IS) je »skoraj konec«, je zapisal in dodal, da se ZDA počasi umikajo, medtem pa se borijo proti ostankom IS.