Na Golteh so na pragu nove sezone še posebno veseli dejstva, da jim je z ljubljansko nadškofijo uspelo podpisati sporazum o ureditvi medsebojnih odnosov. Gre za spor, ki se je vlekel od lanskega februarja in zaradi katerega je nadškofija proti omenjenemu smučarskemu središču vložila tudi dve tožbi. Zdaj pa ju je zaradi podpisa sporazuma tudi že umaknila.

Sobivanje pomembno za obe strani

Podrobnosti sporazuma ostajajo skrbno varovana poslovna skrivnost, a pomembno je, da sta sprti strani s podpisom sporazuma uredili sporne zadeve iz preteklosti, določili obseg koriščenja zemljišč in nadomestilo za uporabo ter dogovorili ureditev vseh služnosti, stavbnih pravic ter način medsebojnega dogovarjanja in urejanja odnosov pri nadaljnjem razvoju tako zimske kot tudi letne turistične dejavnosti ter načrtovanih investicij. Sklenitev sporazuma je močno olajšalo tudi dejstvo, da je v času pogajanj ministrstvo za okolje in prostor po skoraj 27 letih postopka denacionalizacije končno izdalo delno odločbo, s katero so bila nadškofiji vrnjena zemljišča, na katerih obratuje smučišče Golte.

»Mi se zavedamo, da je sobivanje dejstvo, pri tem pa je treba upoštevati interese tako ene kot druge strani. Pomembno je tudi, da nadškofija podpira naš nadaljnji razvoj, ki bo skladen z okoljevarstvenimi standardi in bo spoštoval legitimne gospodarske interese nadškofije, ki izhajajo iz lastnine zemljišč in obveznosti, ki jih je ta že prevzela do pašnih skupnosti,« pojasnjuje direktor turistično-rekreacijskega centra Golte  Mitja Terče, ki je ta položaj zasedel avgusta letos.

Novi apartmaji in dodatna parkirišča

Zdaj so vse oči že uprte v novo smučarsko sezono, na Golteh upajo, da bo uspešna. »Naš cilj je, da bi zagotovili najmanj 120 smučarskih dni v sezoni, kar je tudi povprečje zadnjih desetih let za naše smučišče. V ta namen smo poskrbeli tudi za nekaj novih pridobitev. Kupili smo nov teptalec snega in snežni top, s katerima bomo lahko vso sezono zagotavljali vrhunsko pripravljene smučarske proge.

Kot dodano vrednost Terče izpostavlja bogatejšo kulinarično ponudbo, možnost testiranja smuči, prav tako bodo vso sezono zagotavljali pester zabavni program, tako da nikomur ne bo dolgčas. »Naš cilj je jasen. Postati želimo najboljši zimski in letni turistični center v Sloveniji,« pojasni Terče, ki se pohvali tudi z 12 novimi in sodobno opremljenimi apartmaji, ki bodo dopolnili hotelsko ponudbo.

»Za apartmajski kompleks Golte smo namenili več kot dva milijona evrov, v prihodnji zimi načrtujemo odprtje še dodatnih 20 apartmajev, saj je zanimanje za najem precejšnje,« pove Terče. Prav tako so na spodnji postaji nihalke v vasi Žekovec uredili novo parkirišče za avtodome ter utrdili in razširili prostor za parkiranje avtomobilov in avtobusov. A tudi za prihodnja leta imajo na Golteh smele načrte.

»Načrtujemo gradnjo dveh štirisedežnic na območjih, kjer sta zdaj dvosedežnica Smrekovec in vlečnica Stari Stani. Na Treh plotih načrtujemo postavitev nove koče. Okrepili bomo tudi sistem zasneževanja z dodatnimi snežnimi topovi,« razkriva načrte Terče.