»Kako to, da Krvavec, ki je le četrt ure vožnje iz prestolnice, poleti ni bolje obiskan?« sta se čudila Petra Lužnik iz Ljubljane in Gorazd Cuznar iz Bele krajine, ki sta se že zgodaj zjutraj sprehodila po planini. »Prišla sva si ogledat cesto, saj pozimi vedno pridemo s kabinsko žičnico. Cesta je krasna in Krvavec je lahko dostopen, kar bi lahko bolje izkoristili. Čudovito naravo in razgled, ki daje drugačen pogled na našo domovino, bi lahko bolj množično predstavili številnim turistom,« sta prepričana.

Navdušeni nad poletno podobo Krvavca

Da ima Krvavec poleti še velik neizkoriščen potencial, se zavedajo tudi v RTC Krvavec. Pomočnik direktorja Uroš Zupan pravi, da poleti s kabinsko žičnico prepeljejo zgolj desetino vseh potnikov. »Lani smo prepeljali 225.000 obiskovalcev, le 25.000 od teh poleti. Seveda je obisk na planini večji, saj mnogi pridejo z avtomobilom, peš ali s kolesom, a jih ne moremo zajeti v statistiko.« Zadnjih sedem let, odkar so na smučišču vzpostavili poletni park, vsako poletje število preštetih obiskovalcev zraste za 20 odstotkov.

Dejavnosti v poletnem parku so namenjene obiskovalcem različnih starosti in zanimanj. Svoje spretnosti lahko preizkusijo s hojo po vrvi, v pustolovskem parku, na plezalnem stolpu, trampolinih, preizkusijo se lahko v lokostrelstvu ali pa se s hriba spustijo z obročem, gorskim skirojem ali gokartom. »Za vožnjo z gorskimi gokarti predznanje ni potrebno. Le čelado si morate nadeti in znati morate zavirati. Hitrost pa prilagodite terenu,« obiskovalce pouči Bojan Požek, ki izposoja opremo in je hkrati reševalec.

Petnajstletno Anjo in 13-letno Majo iz Ljubljane, ki sta se preizkusili v gokartu, je poletni Krvavec povsem presenetil. »Aktivnosti so nama všeč, pa tudi narava in krave, ki se pasejo po planini,« sta povedali.

»Od poletnih gostov imamo dosti bolj pozitivne odzive. Pozimi se včasih kdo pritoži, da kaj ni bilo v skladu z njegovimi pričakovanji. Poleti pa ljudje večkrat omenijo, da bi prišli že prej, če bi vedeli, kakšno je poletje na Krvavcu,« opisuje Zupan.

Najraje na najzahtevnejšo progo

Dejavnosti, ki jih vzpostavljajo in dopolnjujejo na Krvavcu, so dobro premišljene in najpogosteje preverjene z dobrim obiskom v primerljivih gorskih centrih v tujini, pravi Zupan. Z njimi tudi na Krvavcu vztrajno zvišujejo poletni obisk, h kateremu poleg pohodništva največ pripomore gorsko kolesarstvo. Pred štirimi leti so zasnovali prvo, najbolj zahtevno progo v kolesarskem parku, vsako leto pa se ji pridruži kakšna nova – letošnjo novost so poimenovali Jezerca. »Ta proga je povezala celoten kolesarski park. Zdaj imamo 30 kilometrov prog vseh zahtevnosti s tisoč višinskimi metri spusta,« pravi Gašper Budkovič iz Bike parka Krvavec, ki ga upravlja športno društvo Bam.bi. Med gosti so tako domačini kot tujci. Vse pogostejše so moške družbe, ki na Krvavcu z adrenalinom namesto s čezmernim popivanjem praznujejo fantovščino, pravi Budkovič, Zupan pa dodaja, da so priljubljene tudi poroke na Plaži.

»Kolo, čelado in drugo zaščitno opremo izposojamo tukaj,« pravi Budkovič in opozarja: »Ni tako kot sprehajanje, gorsko kolesarjenje zahteva nekaj spretnosti in nekaj kilometrov vožnje za napredek. S kilometri pa tudi užitki naraščajo.« Pred prvim spustom je dobro obiskati spretnostni poligon z lesenimi ovirami, mostovi, gugalnicami, skoki in skalnatimi elementi ali pa si zagotoviti spremstvo vodnika.

S škrati v svet pohodništva

Dobro obiskana je tudi Pot pastirskih škratov, ki v svet pohodništva z igro popelje predšolske otroke in mlajše šolarje. Od julija, ko so jo odprli, do septembra lani je beležko, v katero otroci zapisujejo simbole, kupilo več kot 3000 ljudi.

Petletni Lenart in mama Tanja Fabjančič iz Novega mesta sta bila navdušena: »Pridno sva beležila simbole, še zadnji nama manjka, da bova razbila škratovski urok in si zaslužila nagrado. Treba je kar dobro opazovati okolico in veliko brati, škratje pa so naju kdaj spravili tudi na kriva pota,« sta povedala. Na poti otroci spoznajo značilnosti planine in ustreznega vedenja na njej ter živali, ki prebivajo na planini, poučijo se o njenem imenu in podobno.

Beležke so prevedli tudi v tuje jezike, ta teden pa so, kot pravi avtor Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, pot nadgradili s Pustolovščino Krvavec. »Namenjena je družinam, ki jih zanima resnejše pohodništvo. Pot spremljajo zgodbe, otroci s pomočjo GPS-sledi iščejo simbole, spoznavajo značilnosti Krvavca, poti pa jih pripeljejo tudi do bolj skritih kotičkov planine,« novo pridobitev opisuje Grilc.