Trg kompaktnih fotoaparatov oziroma kamer je v precej nezavidljivem položaju. Nekateri že glasno poudarjajo, da je ta segment mrtev. Vse bolj jih namreč izrivajo fotografsko zmogljivi mobilni telefoni. Če je nekoč veljalo, da imaš kompaktni fotoaparat vedno s seboj in da ti pride prav predvsem takrat, ko večja fotografska ohišja ostanejo doma, je ta tekma z mobilnimi telefoni v zadnjih letih postala preprosto pretežka.

Večina glavnih znamk na področju fotografije še ohranja svoje serije kompaktov, med njimi izstopajo Panasonic, Canon, še najbolj pa Sony s serijo RX 100. Vendar je Sony z novim HX99 ubral nekoliko drugačno pot. Na najmanjše serijsko ohišje kompaktnega fotoaparata je nadel Zeissovo lečo z izjemno 30-kratno telefoto povečavo, kar pomeni razpon med 24 in 720 milimetri goriščne razdalje. S čim takim pa telefoni le ne morejo tekmovati in tu Sony vidi tržno priložnost.

Pri fotoaparatih s tako obsežno povečavo se pomisleki o kakovosti slike pojavijo zelo hitro. Vendar presenetljivo, tudi najbolj oddaljeni motivi na posnetkih ohranjajo dovolj veliko mero kakovosti, da se uporaba fotoaparata obrestuje. Zadovoljivo ločljivost fotografij lahko dobimo celo pri dodatni digitalni povečavi do 1440 milimetrov. Zajemanje videa pri največji povečavi po pričakovanjih zahteva neko dodatno stabilizacijo s pomočjo stativa, vendar lahko zadovoljive posnetke ujamemo tudi z nekaj zbranosti in mirno roko.

Fotoaparat ima vgrajen senzor CMOS exmor R tipa 1/2.3 z osvetlitvijo iz ozadja z učinkovito ločljivostjo 18,2 milijona svetlobnih pik. Pri zajemanju pomaga optična stabilizacija, zajemamo lahko v načinu raw, na sekundo lahko zajamemo 10 fotografij, hkrati pa lahko snemamo video v ločljivosti 4k. Na ohišju se s pritiskom gumba pojavita tudi elektronsko kukalo in bliskavica. Fotoaparat podpira povezovanje wi-fi, bluetooth in nfc.

Pri Sonyju poudarjajo, da je tak kompaktnež popolno orodje za popotnike, saj je v prvi vrsti majhen in praktičen, ponuja velik razpon povečave za vse možne priložnosti, hkrati pa se mu zaslon zaviha za 180 stopinj, kar omogoča zajemanje selfijev oziroma kakšen bolj vlogerski pristop. Prek povezave bluetooth se fotoaparat lahko poveže s telefonom, kjer lahko urejamo posnetke, ali pa prek določene aplikacije prevzamemo nadzor nad kamero z razdalje. Cena je približno 500 evrov.