Konec januarja naj bi nas v Parizu čakal zanimiv dogodek. Huaweijeva znamka honor bo predstavila telefon view 20. Gre za novo različico letošnjega srednjecenovca view 10. Samo po sebi to niti ne pritegne toliko pozornosti. Letošnja različica pri slovenskih operaterjih ni med ponudbo, jo pa vseeno najdete v kakšni trgovini z mobilniki. Bi pa znala biti toliko bolj zanimiva naslednja različica. Predvsem zaradi količine podatkovnih pik mobilnikove kamere in novega dizajna zaslona.

Honor view 20 naj bi sodil med telefone, ki bodo zopet poskusili zagnati tekmovanje v vse večjem številu slikovnih pik kamer na mobilnikih. Premogel bo 48 megapikslov, kar je največ doslej. Naprava bo opremljena s Sonyjevim fotografskim senzorjem IMX586, ki ga je japonsko podjetje napovedalo že poleti. Nekaj podobnega so medtem napovedali tudi pri Samsungu. Čeprav 48-megapikselski senzor za 4-krat presega ponudbo kamer na iphonu xs in Googlovem pixlu 3, pa to ni nujno najboljša stvar. Podjetja so se od povečevanja količine slikovnih pik distancirala z razlogom in se raje osredotočila na druga področja.

Več majhnih ali manj večjih slikovnih pik?

Večja količina slikovnih pik sicer res lahko poveča ločljivost fotografije. Ker so senzorji na mobilnikih omejeni glede velikosti, pa vsako povečanje števila slikovnih pik hodi z roko v roki z manjšanjem njihove velikosti. Problem, ki s tem nastane, je znan večini uporabnikov mobilnikov, ki v idealni svetlobi delajo odlične fotografije, v manj idealnih razmerah pa so fotografije z isto kamero popolnoma zanič. Manjše slikovne pike svetlobo namreč zajemajo slabše kot njihove večje različice, naprave pa to pomanjkanje praviloma kompenzirajo z uravnavanjem ISO-nastavitev. Rezultat so manj ostre slike. Kot bi se vanje pomešal nekakšen šum. Če primerjamo velikost slikovnih pik najboljših 12-megapikselskih senzorjev in zgoraj omenjenih 48-megapikselskih, prvi premorejo pike velikosti 1,4 mikrometra, drugi pa vsega 0,8 mikrometra.

Glede na povedano fotografijam, zajetim z novim Sonyjevim ali Samsungovim senzorjem, ne kaže dobro, a razvijalci obeh podjetij premorejo asa v rokavu. Podjetji namreč trdita, da se pike v senzorju svetlobe ne zajemajo zgolj zase, temveč zmorejo s svojimi sosedi deliti informacije. Učinek tega trika naj bi bil, da senzorja kljub velikemu številu sicer majhnih pik svetlobo zajemata, kot bi šlo za 12-megapikselski senzor s pikami velikosti 1,6 mikrometra. Če se bosta senzorja znašla v telefonih z dobro programsko opremo in umetno inteligenco za obdelavo slik, pa bi zadeva znala biti že precej zanimiva.

Po frufrujih in želvah še kiklopi

Druga zanimivost se, kot rečeno, dotika dizajna naprave. Doslej poznamo predvsem tri vrste naprav. Prve so klasične z (vse tanjšimi) robovi, ki najbolj prisotni ostajajo pri »čelu« in »bradi« zaslona. Tem sledi lanska pogruntavščina – frufru oziroma rob, ki se kot omenjena pričeska spušča nad čelo zaslona. Letos so predvsem na Kitajskem preizkušali »želve« oziroma naprave, ki se jim kamere dvignejo iz naprave in imajo lahko vso sprednjo stran prepuščeno zaslonu. Zdaj pa so se pojavili še »kiklopi«.

Pri slednjih so se oblikovalci odločili zavreči frufru in namesto njega ohraniti zgolj še luknjo za sprednjo kamero. Ta se v obliki pike oziroma okroglega očesa poskuša skriti v enem od robov zaslona. Med te telefone bo domnevno sodil honor view 20, nekaj podobnega pa je v Aziji predstavil tudi Samsung s telefonom galaxy a8s. S sodbami glede po(ne)srečenosti rešitve pa bi počakali do prvih testov.