Pametna ura v prvi vrsti seveda kaže čas. Lahko je modni dodatek. Predvsem pa služi kot odlično dopolnilo pametnemu telefonu. S tem, ko smo uporabniki vse bolj povezani s spletom in smo že skoraj neločljivi od raznih omrežij in storitev v oblaku, se na nas zgrinja tudi ogromno perifernih telefonskih opomnikov in obvestil. Ura v tem primeru služi kot popoln podaljšek telefona za hitro in veliko bolj intuitivno preverjanje obvestil, kot če bi za vsak pisk segali v žep ali torbico. Pametne ure so ponekod postale tudi že način za plačevanje. Ta pristop je zelo podoben brezstičnemu plačevanju z bančnimi karticami, vendar veliko priročnejši. Potem je tu še športna vadba. Skoraj vse najboljše športne ure so danes vsaj do neke mere pametne. Poleg lastnih zmogljivosti so se začele povezovati z mobilnimi telefoni, kjer prek aplikacij lažje in učinkoviteje spremljamo ter prilagajamo parametre vadbe. Kateri so torej letošnji favoriti?

Apple watch 4

Apple je ustvaril enega bolj izpopolnjenih dodatkov za svoje iphone – uro apple watch 4. Štirica je velik preskok od prve serije, ki je bila predstavljena leta 2015. Je vizualno izpopolnjena, ima keramično ohišje ter precej unikaten videz, zaradi česar izstopa med ostalimi urami.

Vgrajen ima GPS-sprejemnik, v Applovi trgovini pa lahko izbiramo med množico prilagojenih aplikacij za razne vadbe. Vgrajen ima tudi napreden merilec srčnega utripa. Ura služi tudi kot odličen medij za dostop do Applove glasovne pomočnice Siri, prav tako se lahko preko ure oglašamo na klice. To je lastnost, ki jo je sicer simpatično imeti, vendar v praksi pride prav bolj malokrat. Apple ure uradno ni uvrstil v prodajo v Sloveniji. Zakaj je tako, se ne ve, so pa ure na voljo v okoliških državah in seveda na spletu. Cena je približno 450 evrov.

Samsung galaxy watch

Po mnenju mnogih gre za najboljšo pametno uro leta 2018. Samsungove ure je sicer vrsto let spremljalo ime gear, z zadnjim modelom pa so to tradicijo prekinili in uvedli novo poimenovanje watch, ki bolje predstavlja ta segment naprav. Ura samsung watch je vizualno zelo privlačna in prisega na klasičen videz ur. Z različnimi zapestnimi paščki jo lahko transformiramo v športno uro ali pa v elegantnega sopotnika. Obstajata tudi dve različici – večja moška in nekoliko manjša za ženska zapestja. Njena odlike so hitro delovanje, odličen super amoled zaslon in zelo zmogljiva baterija, ki ob polni obremenitvi ponudi štiri dni energije brez polnjenja. Podatek je precej impresiven, saj so take pametne ure do te točke zmogle ponuditi le kak dan ali dva energije. Ura ima krožni upravljalnik za pomikanje po vsebinah, ki velja za enega bolj intuitivnih na trgu. Operacijski sistem na uri je Samsungov tizen OS, kar pomeni, da je izbira aplikacij bolj omejena kot na konkurenčni androidovi platformi za ure wear OS. Cena je približno 330 evrov.

Huawei watch GT

Huaweijeva najnovejša ura iz množice izstopa predvsem po eni lastnosti – njena baterija lahko ponudi do dva tedna delovanja brez polnjenja, kar je impresivno. Obenem je omenjena serija tudi ena bolj napačno razumljenih. Številni preizkusi v zadnjem času ji pripisujejo omejenost. To je vsekakor res. Serija watch GT dosega tako dober izkoristek baterije na račun skrbno omejenih aplikacij, ki delujejo na Huaweijevem operacijskem sistemu lite OS. V osnovi gre torej bolj za športno zapestnico, ki je sicer videti kot ura. Huawei namreč na drugi strani ponuja samostojno serijo watch, na kateri se pretaka Googlov operacijski sistem wear os, ki ponuja poln paket funkcionalnosti pametne ure.

Ampak vrnimo se k seriji GT. Kot rečeno, gre za vizualno zelo privlačno uro, ki si videz izposoja pri klasičnih zapestnih urah. Ima odličen zaslon, ki ga z lahkoto jasno vidimo tudi na močni dnevni svetlobi. Njen pašček je silikonski in se odlično obnese pri vseh vrstah telesne vadbe. Do določenih vadb neposredno dostopamo s pritiskom gumba na ohišju. Tu imamo na voljo nekakšnega digitalnega osebnega trenerja, ki spremlja vse naše početje in med drugi shranjuje podatke v mobilni aplikaciji huawei health. Cena je približno 250 evrov.

Garmin forerunner 645 music

Ura se je znašla ne številnih lestvicah kot najboljša predstavnica kategorije ura za najbolj zagrizene športnike. Je izredno robustna, primerna za najaktivnejše in najbolj ekstremne posameznike. V nasprotju z večino nima zaslona, občutljivega na dotik, kar ponovno nakazuje njeno strogo športno nastrojenost – upravlja se jo s petimi gumbi na ohišju. Zmožna je meriti celo podatke, ki pridejo prav le peščici – koliko časa je noga tekača v stiku s tlemi, na primer. Ura je lahko povsem neodvisna od telefona. Nanjo lahko naložimo do 500 skladb, jo povežemo z brezžičnimi slušalkami, pripravljena pa je tudi za brezstično plačevanje, kar omogoča tehnologija garmin pay. Cena je približno 400 evrov. Kot že rečeno, pametnih ur je dandanes na trgu ogromno in zgornji primerki so le najvidnejši. Pri omembi pametnih ur gremo težko mimo znamke Fitbit, ki ponuja odlične športne ure, podjetji Tag Heuer in Fossil sta zelo inovativni pri združevanju elegance z digitalnim svetom, prav tako gre pohvaliti LG in njihov nabor ur.