Nexus 5 je v zadnjih letih veljal za enega bolje ocenjenih mobilnih telefonov, ki je za nizko ceno ponujal skoraj vse, kar so ponudili veliki (samsung galaxy, iphone…). Nato pa je prišel nexus 6, ki se je odmaknil od filozofije »dobro in poceni«, saj je bilo zanj treba odšteti približno 600 evrov. Najnovejši model nexus 6P vztraja pri visoki ceni okoli 600 evrov, vendar v zameno ponudi bolj premijsko ohišje, kar nakazuje tudi kratica »P« v imenu.

Vtisi

Telefon je velik. Zaslon po diagonali meri 5,7 palca, kar ga že uvršča med phablete (križanec med tablico in telefonom). Za vse plitke žepe bo torej malce nepraktičen, vendar ga ravno ta velikost uvršča med bolj delavno naravnane naprave. Velikega zaslona se namreč ne bodo branili tisti, ki uporabljajo mobilne aplikacije v okviru svoje službe, ali pa tisti, ki so zasebno intenzivni uporabniki. Zaslon podpira tehnologija AMOLED, njegova ločljivost pa je 2,560 x 1,440 s 518 točkami na palec – če povzamemo, zaslon je odličen.

Drugi dejavnik, ki ob prvem stiku preseneti, je teža telefona. Po zaslugi aluminijastega ohišja tehta 184 gramov, kar je v primerjavi z najnovejšim iphonom 6S plus vseeno nekaj gramov manj.

Nexus 6P uvaja tudi novo režo in kabel za polnjenje ter povezovanje usb-c. Njegova glavna lastnost je, da se lahko priključek na kablu kakor koli obrne, ta pa se vedno prilega reži na telefonu. Ob tem so občutki malce mešani, saj zaradi tega odpadejo vsi mogoči usb-kabli, ki ste jih do zdaj uporabljali za svoj mobilni telefon. To je pač davek naprave, ki uvaja nov standard – ta pa se bo zagotovo prijel tudi pri drugih konkurentih.

Veliko pohvalo si zasluži čitalnik prstnega odtisa na zadnji strani, s pomočjo katerega predvsem odklepamo napravo. V času enotedenskega preizkusa nas ni niti enkrat pustil na cedilu (poleg tega pa je registracija novega prstnega vtisa zelo hitra).

Osemjedrni procesor in 3 gigabajti rama omogočajo brezhibno delovanje telefona. Po nekaterih testih prekaša HTC one M9, LG G4, zaostaja pa za iphonom 6S plus, samsungom galaxy S6 in novejšim S7. Baterija omogoča dober dan intenzivne rabe. Za shranjevanje je na voljo zgolj notranji pomnilnik, vendar obstaja različica tudi s 128 gigabajti prostora.

Zadovoljni smo s kamero. Glavna zajema v ločljivosti 12,3 točkovnih sličic (MP), prednja pa z 8 MP. Posebna tehnologija omogoča posebej učinkovito zajemanje v slabih svetlobnih pogojih, sicer pa telefon podpira snemanje videa tudi v 4k-ločljivosti.

Zajete fotografije

Huawei watch

O uri ne bomo izgubljali besed. Trenutno se za kupce na trgu bojujejo štiri stilsko podobne ure: LG-jeva G watch urbane, moto 360, Samsungova gear S2 in huawei watch (Applove tu ne omenjamo, saj vizualno ne sodi med ure).

Vse omenjene so posvojile videz klasične ure, hkrati pa služijo kot podaljšek mobilnega telefona. Huaweijeva izstopa po še posebno elegantnemu videzu in boljši ločljivosti zaslona od večine konkurentov.

V nasprotju s Samsungovo je huawei watch nekoliko težja, kar jo malce omejuje pri športni rabi. Opažamo tudi, da je verjetno bolj namenjena moškim kot ženskim zapestjem, saj je kar velika in ne obstaja v manjših različicah. Vendar pa omogoča kopico estetskih personalizacij, kar jo približuje tudi nežnejšemu spolu. Baterija je presenetila. Z običajno uporabo je zmogla skoraj dva dni življenja. Delovanje in odzivnost lahko le pohvalimo.