Očitno je bilo dovolj, da je Samsung svojo pametno uro naredil kot – uro in ne nekaj, kar je videti kot pripomoček iz znanstvene fantastike. Ura sicer še vedno ni pametna, kot se to rado poudarja, temveč služi kot podaljšek mobilnega telefona, pri čemer pa se obnese popolnoma zadovoljivo.

Kaj izstopa?

Gear S2 je bil zasnovan na novo. Od prejšnjih oglatih in zajetnih modelov je naprava dobila videz klasične ure, ki po zaslugi posodobljenega operacijskega sistema tizen OS in obročka za upravljanje resnično deluje kot praktičen vsakdanji pripomoček.

Prav operacijski sistem navdušuje s preprosto rabo, ki se ne zanaša zgolj na zaslon na dotik, temveč za pomoč izrablja omenjeni obroček, ki intuitivno pripomore pri premikanju po menijih.

Kot pomembno posodobitev je treba poudariti njeno povezljivost. Pretekli modeli so namreč delovali izključno z določenimi Samsungovimi mobilnimi telefoni, gear S2 pa deluje z vsemi, ki imajo nameščen operacijski sistem android 4.4 in naprave z minimalno 1,5 rama.

Zaslon

Njen zaslon meri 1,2 palca, kar je malenkost manj, kot ponujajo glavni konkurenti (LG G watch R, huawei watch, moto 360), vendar ji to nikakor ne jemlje praktičnosti. Ločljivost zaslona je 302 točki na palec (ppi), kar je primerljivo z zaslonom Applove pametne ure iwatch.

Po zaslugi tehnologije s-amoled, ki obljublja petino ločljivosti običajne amoled, ki jo srečamo pri televizorjih in zaslonih, je uporaba ure nemoteča tudi na močni zunanji svetlobi.

Vsakodnevna uporaba

Zaradi prefinjenega videza lahko gear S2 uporabljamo kot vsakodnevno uro. Ne bo se je sramoval niti resen poslovnež niti športnik. Je namreč zelo lahka in robustna, zato med športnimi aktivnostmi ne predstavlja nobenega bremena. Omejuje jo sicer bolj skop nabor aplikacij pa tudi senzor za srčni utrip ni najnatančnejši.

Kot smo že v preteklosti pisali, so pametne ure podaljšek mobilnega telefona. Prek njih lahko hitro pregledamo prejeta sporočila, opozarja nas na vse opomnike, ki jih imamo nastavljene, ponuja nam hitre osnovne informacije o vremenu in podobno. Gear S2 veliko pozornost namenja spremljanju posameznika in njegovih aktivnosti z aplikacijo s-health. Ves dan namreč števec korakov zapisuje porabljene kalorije, ura spremlja našo aktivnost, popito količino vode in na koncu dneva vse strne v dnevno poročilo.

Baterija

Samsung obljublja, da bo ura z običajno rabo delovala približno poldrugi dan s prižganim zaslonom, v zatemnjenem načinu pa tri dni. To povsem drži in je pohvalno. Najboljši del pri polnjenju ure pa je priročno stojalo, ki uro polni brezžično. Na takšno uro je pač treba gledati kot na še en pripomoček, ki ga moramo poleg telefona ob koncu dneva napolniti. Kdor tega ni pripravljen sprejeti, naj raje poseže po klasični uri.

Cena: približno 360 evrov.