Po Žanu Kranjcu, ki je v sredo v Saalbach-Hinterglemmu dosegel prvo slovensko veleslalomsko zmago po 37 letih, je danes na slalomu na avstrijskem Salzburškem navdušil tudi Štefan Hadalin. Vrhničan je na slalomu z osmim mestom s startno številko 30, ki je bila najnižja, odkar tekmuje v svetovnem pokalu, z osmim mestom dosegel največji uspeh v karieri. Do njega je prišel z odličnim smučanjem na obeh progah. Na prvi povsem razriti progi ni brezglavo napadel, temveč mojstrsko nadziral hitrost ter si s 26. časom pripravil odlično izhodišče za napad. Na drugi progi je bil razred zase ter z daleč najhitrejšim časom napredoval kar za 18 mest.

Le Francoz Julien Lizeroux in Nemec David Ketterer sta na drugi progi za Hadalinom zaostala za manj kot sekundo, deseti najhitrejši Nemec Dominik Stehle za dve, 23. Avstrijec Marcel Hirscher pa kar za 3,36 sekunde. Podatek, ki kaže, kako težko delo so imele višje startne številke in kako odličen je bil Hadalin. Hirscher si je na prvi progi nabral dovolj zaloge, da je v tej sezoni ostal neporažen v slalomu ter si zacelil sredine veleslalomske rane, ko je zasedel šesto mesto. Za zmagovalni oder se je drugi dan zapored z drugim mestom izkazal sijajni Švicar Loic Meillard, s tretjim mestom pa je bil enajstič zapored na zmagovalnem odru Norvežan Henrik Kristoffersen.

»Videoposnetek mojega smučanja pove vse. Izpeljal sem vožnjo, h kakršni stremim vsak dan in se odrekam v življenju. Ves čas sem imel dober občutek, da sem zelo hiter. Ko pa sem v cilj pridrvel z več kot dvema sekundama prednosti, sem bil vseeno presenečen. Na športni poti se mi ni zgodilo velikokrat, da bi imel v cilju takšno prednost,« je sijal od navdušenja Štefan Hadalin ter dodal, da so bile razmere na prvi progi izjemno težke. Drugi slovenski tekmovalec Jakob Špik se ni uvrstil na drugo progo. Z zaostankom sedmih sekund in 30 stotink za Hirscherjem je zasedel 46. mesto.

»Proga je v prvem teku povsem razpadla. Le štirje tekmovalci so se uvrstili na drugo progo s številko, višjo od 30, pa še to zato, ker so štirje odstopili. Na drugi progi so bile razmere nekoliko boljše, saj so organizatorji progo polili in posolili, kar je odlično izkoristil Hadalin. Ko je pridrvel v cilj z več kot dvema sekundama prednosti, me je avstrijski trener vprašal, ali se proga v Saalbachu imenuje po Slovencih,« bo za večno ostalo v spominu glavnemu slovenskemu trenerju tehničnih disciplin Klemnu Bergantu.

Moške že jutri v Madonni di Campiglio čaka nova preizkušnja, ko se bodo tretjič v sezoni pomerili v slalomu. Ženske pa se bodo jutri merile na veleslalomu v Courchevelu. Žalostno je, da bo imela Slovenija, ki jo je še v lanski sezoni krasil ekipni veleslalomski duh, v francoskih Alpah na startu zgolj eno tekmovalko. Ana Drev, ki ima v tej sezoni prazno točkovno bilanco, bo nosila startno številko 8. Danes je s Smučarske zveze Slovenije prišla slaba vest, da bo ta čas najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat izpustila današnjo tekmo. Razlog je, da se ji je nabrala tekočina v gležnju, zato je potrebovala zdravniško pomoč. Ker ni optimalno pripravljena, bo Kranjskogorčanka izpustila najmanj današnjo in jutrišnjo slalomsko preizkušnjo, na kateri bosta nastopili Ana Bucik in Maruša Ferk.