Neverjetno, a resnično! Ilka Štuhec je potem, ko je zaradi strganih križnih vezi v desnem kolenu izpustila celo sezono 2017/18, v kraljevi disciplini alpskega smučanja že na tretjem smuku po vrnitvi na najtežje proge sveta premagala svetovno konkurenco. Prvič po lanskem Aspnu, po dobrih 21 mesecih. Zgolj 18 dni po tem, ko se je prvič pognala s starta v Kanadi. Neustrašna Mariborčanka je tekmice ugnala v Val Gardeni ter dosegla osmo zmago v karieri, štirinajstič pa se je uvrstila na zmagovalne stopničke. Po številu zmag se je na drugem mestu izenačila s pionirjem uspehov slovenskega alpskega smučanja Bojanom Križajem, na četrto mesto pa potisnila Matejo Svet s sedmimi zmagami.

Ilkina drsalna popolnost

Zmaga Ilke Štuhec v Val Gardeni je v vseh pogledih zgodovinska. Alpske smučarke so sploh prvič tekmovale na znameniti progi Saslong, na kateri sicer vsako leto poteka moška smukaška klasika in velja za eno najatraktivnejših na svetu. Organizatorji so se z nižjim startom in postavitvijo potrudili, da je bila dovolj varna tudi za drzne alpske smučarke z višjimi startnimi številkami, ki ne obvladajo hitrosti prek 100 kilometrov na uro tako kot Ilka Štuhec in njene najbližje zasledovalke. Konfiguracija dobra dva kilometra dolge proge je bila pisana na kožo Mariborčanki. Bila je med najhitrejšimi že na treningu, na današnji tekmi pa je pokazala, da ji poškodba ni vzela zmagovalnega karakterja, kakršnega imajo šampioni, ko osvajajo lovorike in postavljajo mejnike.

Štajerka je bila razred zase v zgornjem delu proge, kjer je dokazala, da zna med vsemi alpskimi smučarkami sveta najbolje drseti. V položnem delu je tudi po zaslugi serviserskega velemojstra Aleša Sopotnika razvila najvišjo hitrost ter izvedla alpsko smučarsko drsalno popolnost. Z njo je v strmejšem, tehnično manj zahtevnem delu iz metra v meter pridobivala prednost. Ko ji je odlično uspel še tehnično zahteven vstop na poljano Ciaslat in ko je dobro obvladala legendarne kamelje grbine, je bilo jasno, da bo letošnji 18. december eden njenih najsrečnejših dni. Tekmice so se ji poklonile, ji privoščile uspeh. Prvič so se tudi resneje zavedale, kako so lani lahko tekmovale bolj mirno, ko na startu ni bilo svetovne smukaške prvakinje. Ilki Štuhec se je najbolj približala Italijanka Nicol Delago. Domačinka iz Val Gardene je izkoristila boljše poznavanje terena ter se prvič uvrstila na zmagovalne stopničke. S tretjim mestom pa je izenačila največji uspeh kariere Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki je dobila dva od treh treningov.

Ilka Štuhec: Vrnitev na vrh je nekaj čudovitega!

»Ko smo pripotovali v Val Gardeno, sem na progo Saslong gledala s spoštovanjem. Po prvem treningu sem izgubila vse predsodke, saj sem se zavedala, da lahko progo napadem. Ko sem našla pravo linijo, sem vedela, da moram vsak del posebej prenesti na tekmo, kar mi je res dobro uspelo,« je pojasnjevala Ilka Štuhec. Priznala je: »Na prvih dveh smukih in superveleslalomih sezone sem si zastavila visoke cilje, ki so bili bržčas nerealni. Zato tudi nisem bila sproščena tako, kot bi si želela. Tokrat se tekme lotila drugače, kar je bil eden ključev do uspeha. Glede na to, kaj vse sem dala skozi v zadnjih dveh letih, je vrnitev na vrh nekaj res čudovitega!«

Presrečen je bil tudi glavni trener Gregor Koštomaj: »Lahko priznam, da smo v ekipi doživeli največje zadoščenje po prvem treningu. Ilka je nosila številko 1 na progi, na kateri še ni bilo ženske tekme in na kateri nismo imeli pravih informacij. Z drugim časom je pokazala, da se v Val Gardeni dobro počuti. Na drugih dveh treningih smo iskali optimalno hitrost. Na tekmi je bila Ilka najboljša ter brez večje napake dosegla nekaj neverjetnega. Srečni smo, ker smo dokazali, da smo se dobro pripravljali ter da je Ilka res izjemen talent.«

Svetovni pokal v ženskem smučanju se bo nadaljeval jutri s superveleslalomom v Val Gardeni (ob 11.30), kar bo zadnja preizkušnja v hitrih disciplinah v koledarskem letu. Prve preizkušnje bodo prihodnje leto v St. Antonu, in sicer 12. in 13. januarja. Konkurenca naj bi bila v Avstriji še močnejša kot na začetku sezone, saj napovedujeta vrnitev Američanka Lindsey Vonn in Italijanka Sofia Goggia.

Jutri peti moški veleslalom v 18 dneh

V moškem delu svetovnega pokala bodo jutri v ospredju zanimanja znova veleslalomisti. V Saalbach-Hinterglemmu bodo nastopili že na peti preizkušnji v 18 dneh, tretji v štirih dneh. Favorit za zmago je le eden. Marcel Hirscher se namreč kaže v najlepši luči v svoji karieri ter že drugo sezono zapored serijsko zmaguje. Svojo izjemno premoč je pokazal že na veleslalomski klasiki v Alti Badii, kjer je tekmece ugnal za več kot dve sekundi in pol, povrhu pa je v ponedeljek prvič dobil še paralelni veleslalom na progi Gran Risa, kjer je dosegel že sedmo zmago na dolomitskem prizorišču.

V slovenskem taboru so pred tekmo optimistični, saj naj bi bil sneg manj agresiven, kot je bil v Alti Badii. Glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant pravi, da imata sicer Žan Kranjec in Štefan Hadalin z Rossignolom odlično opremo, ki jima omogoča optimalne pogoje. Toda v Dolomitih je bila zgodba drugačna, kar je občutil tudi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zasedel zanj skromno 14. mesto. »Tekmovalci s Saalbachom nimajo veliko izkušenj. Precej več jih imamo trenerji, saj so v preteklosti tu potekale preizkušnje evropskega pokala v hitrih disciplinah,« sporoča Klemen Bergant. »Čeprav je Kranjec v Alti Badii na drugi progi nazadoval s šestega na deveto mesto, je pokazal napredek. Njegovo smučanje sicer ni bilo takšno, kakršnega je sposoben, a je potrdil, da je vsaj blizu najhitrejšim. Smuča dobro in pričakujem, da bo znova napadel,« dodaja Bergant. Drugi Slovenec na startu bo jutri Miha Hrobat, ki v svoji karieri še ni osvojil veleslalomskih točk.