Mariborčanka je bila drugi dan v Val Gardeni na superveleslalomski progi nekoliko manj natančna, navidez se je zalomilo že v uvodnem položnem delu, kjer ji je za trenutek zdrsnilo, vendar je ura vseeno pokazala slabi dve desetinki naskoka. Še bolj napeto je bilo posebej v srednjem delu, kjer jo je odneslo izven začrtane modre linije, a je še ujela naslednja rdeča vratca, prednost je kopnela, a zdržala do konca.

Štuhčeva je bila z vnovič izjemnim drsalnim delom v cilju za pičlih pet stotink sekunde hitrejša od Tine Weirather in vodilne v smukaški razvrstitvi Nicole Schmidhofer, ki sta si z istim časom danes razdelili drugo mesto. Na nesrečnem četrtem mestu je s stotinko počasnejšo vožnjo nesrečno pristala Švicarka Jasmine Flury (+0,06).

Odpeljala tako kot zna

»Smučala sem sproščeno, še vedno z napakami, a je kot kaže bilo dovolj. Na startu sem sicer malo sama sebe prestrašila pri poganjanju, ker sem se malo preveč nagnila na stran in sem se skoraj prekucnila, ampak sem potem bila ok. Imela sem vse informacije s proge, kje moram tempirati in dodajati. Sem odpeljala tako, kot znam,« je bila prva izjava dvojne zmagovalke Val Gardene za Val 202.

Napaka v bližini kameljih grbin jo je skoraj stala zmage in stopničk. »Tam, kjer se mi je pripetila napaka in sem bila res pozna, sem vedela, da me ne sme zajeti panika, da moram nesti s sabo čim več hitrosti in potem dobro zadeti smer na skoku in oddelati še vse te zavoje do cilja. Malo sem bila presenečena v cilju, sploh, ko sem videla, kako skupaj smo. Super,« je dejala najboljša slovenska alpska smučarka po Tini Maze.

»Danes so se stotinke izšle meni v prid, drugič se bodo mogoče komu drugemu. Vsekakor noro,« je še povedala tekmovalka, ki je nove preizkušnje čakajo v novem letu. »Sezona je še dolga, čaka me priprava na januarske tekme, ampak mislim, da bodo prihajajoči prazniki zelo v redu,« je sklenila velemojstrica na grbinah Saslonga.

Koštomaj: »Zmaga Ilke je zaslužena«

O vožnji v srednjem delu proge in napaki, je spregovoril tudi trener Štuhčeve Grega Koštomaj. »Bil sem na tisti poziciji, vedela je za tisto grbino. Mogoče je šla proti grbini s prevelikim spoštovanjem, morda je zaradi tega bila napaka. Kot ste videli tudi na startu ni bilo vse čisto. Ko je glava prava, tekmovalec dirka. Včeraj sem vedel, da bo v redu po potrditvi, po zmagi vse stvari stečejo. Glava je 50 procentov uspeha in ta rezultat danes to potrjuje. Kljub nepopolni vožnji, je bila na pravi strani stotink in mislim, da je zmaga zaslužena.«

Dvojček zmag Štuhčevi uspel že v Lake Louisu

Štuhčeva je že vpisala dvojček zmag na enem prizorišču. V Lake Louisu pred dvema letoma je zmagala na obeh smukih. Z zmagama je takrat začela svojo najboljšo sezono doslej 2016/17, ki jo je kronala z naslovom smukaške svetovne prvakinje v St. Moritzu ter malima kristalnima globusoma za dobljeni seštevek sezone v kombinaciji in smuku.

Oba superveleslaloma je sicer v letošnji sezoni, torej v Lake Louisu in St. Moritzu, dobila Američanka Mikaela Shiffrin, ki pa v Val Gradeni ni nastopila, saj se pripravlja na tehnične preizkušnje v Courchevelu in Semmeringu. Ker so bile razlike pri vrhu izredno majhne, je bilo potrebno počakati še vsaj do nastopa včeraj odlične domačinke Nicol Delago. S startno številko 26 je zaostala za dobro sekundo (+1,08), za povišan srčni utrip vodilne Slovenke pa je v prvi trideseterici tekmovalk poskrbela še Italijanka Francesca Marsaglia, ki je zasedla odlično šesto mesto (+0,29).

Današnja sreda se bo vpisala v zgodovino slovenskega alpskega smučanja tudi zaradi tega, ker sta na isti dan zmagala dva slovenska predstavnika, Žan Kranjec je namreč veleslalomsko zmago slavil v avstrijskem Saalbachu. Pred današnjima zmagovalcema sta Špela Pretnar in Matjaž Vrhovnik zmagala na isti dan 20. februarja 2000, ko je Vrhovnik dobil moški slalom v Adelbodnu, Pretnarjeva pa ženski slalom v Aareju.