Predsednik Odbora za izgradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič, koroški poslanec Jani Prednik, podžupan velenjske občine Peter Dermol in koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik so težko čakali na včerajšnji sestanek na sedežu Družbe za avtoceste (Dars), ko naj bi jim bila predstavljena novelirana časovnica gradnje te težko pričakovane razvojne ceste, pomembne za vse prebivalce in gospodarstvo šaleške in koroške regije.

Hladen tuš za Korošce

A namesto spodbudnih novic jih je pričakal hladen tuš. Predstavniki Darsa ter ministrstva za infrastrukturo so jim namreč povedali, da konec prihodnjega leta še ne bodo začeli gradbenih del na odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem, temveč se začetek del odmika za eno leto, v december 2020.

Na omenjenem odseku bi se morala gradbena dela po protokolu končati do konca leta 2023, zaradi novega predloga Darsa pa se zdaj zaključek del odmika kar za tri leta, v leto 2026. »Smo šokirani in razočarani, med deležniki tega projekta je porušeno vse zaupanje. Ne moremo se znebiti občutka, da je bila Koroška ob podpisu protokola zavedena. Če januarja ne bodo ponujene optimistične informacije o resnem napredku projekta, bomo skupaj s svetoma koroške in savinjsko-šaleške regije predlagali tudi ukrepe državljanske nepokorščine,« je oster Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za tretjo razvojno os. 

Čakajo na odločitev ustavnega sodišča

Dars je Korošce seznanil tudi, da na odseku Šentrupert–Velenje dela trenutno stojijo, saj še vedno ni znano, kako bo ustavno sodišče odločilo glede vložene pritožbe na uredbo o državnem prostorskem načrtu. Odločitev naj bi bila znana šele na eni od sej ustavnega sodišča spomladi prihodnje leto.

»Ob tem pa ne moremo mimo dejstva, da lahko ta odločitev bistveno vpliva na razplet nadaljnjih aktivnosti gradnje tretje razvojne osi,« pravi Verhovnik. Na sestanku so se pogovarjali tudi o začetku postopkov za sprejem državnega prostorskega načrta na odseku Slovenj Gradec–Otiški Vrh in Otiški Vrh–Holmec. Za odsek Slovenj Gradec–Otiški Vrh–Holmec je protokol določil rok dokončanja prostorskega umeščanja v juniju 2020.

»Ministrstvo in Dars sta tudi v tem primeru predlagala novelacijo časovnice, tako da bi se prostorsko umeščanje na odseku Slovenj Gradec–Otiški Vrh zaključilo marca 2021, na odseku Otiški Vrh–Holmec pa šele januarja 2023,« še razkriva Verhovnik. In dodaja, da za predstavnike Odbora za izgradnjo tretje razvojne osi na Koroško takšne napovedi niso sprejemljive, zato so predlog časovnice zavrnili. In se dogovorili, da bodo na sestanku v prvi polovici januarja, na katerem pričakujejo tudi predstavnike uprave Darsa, zadolžene za področje prostorskega umeščanja, ter predstavnike ministrstva za okolje in prostor, predlagali novo. O nastali situaciji pa bodo predstavniki Mladinske iniciative ter koroške in savinjske regije seznanili tudi predsednika vlade Marjana Šarca in ga pozvali k ukrepanju.