Dobre štiri tedne pred načrtovanim poskusom ratifikacije ločitvenega dogovora med Veliko Britanijo in EU v britanskem parlamentu tako v Londonu kot Bruslju krepijo priprave na najbolj črn scenarij – izstop Otoka iz integracije brez ratificiranega ločitvenega dogovora. Če bi namreč Velika Britanija iz EU odšla brez ločitvenega dogovora, bi čez noč prenehale veljati vse ugodnosti članstva za Veliko Britanijo. Pričakuje se, da bi lahko prišlo do motenj v prometu, ozkih oskrbovalnih grl za določeno blago, britanski funt bi po ocenah centralne banke lahko izgubil četrtino vrednosti, britanski izvoz pa bi na letni ravni utegnil utrpeti škodo 30 milijard funtov.

V obeh prestolnicah priprave na tako imenovani trdi brexit potekajo sicer vzporedno s poskusom ratifikacije dogovorjenega sporazuma. Evropska komisija je danes predstavila 14 kontingenčnih ukrepov, s katerimi namerava ublažiti negativne posledice, če bi Velika Britanija iz povezave dejansko izstopila brez prehodnega dogovora. »Nič ne more nadomestiti brexitskega dogovora ali članstva v Evropski uniji,« je ob predstavitvi ukrepov, ki se nanašajo predvsem na sektorje finančnih storitev, prometa, davkov, carin in podnebne politike, dejal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Priprave na izdajanje dovoljenj za prebivanje

Točno sto dni pred britanskim izstopom je komisija hotela poslati jasno sporočilo, da kontingenčni ukrepi, ki jih bodo morale potrditi tudi države članice, nikakor ne smejo biti za Britance enako ugodni, kot so njihove trenutne ugodnosti članstva oziroma dosežene ugodnosti z ločitvenim dogovorom. Zakonodajo zanje morajo članice sprejeti do 29. marca, ko iz EU izstopi Velika Britanija. Vendarle je treba morebitni trdi brexit upravljati tako, da bo po besedah Dombrovskisa prišlo do mehkega pristanka.

Predvsem milijoni državljanov EU, ki prebivajo v Veliki Britaniji, in Britanci, ki prebivajo v celinskem delu EU, bi bili zaradi trdega brexita močno prizadeti. Pri teh vprašanjih si EU prizadeva za kar se da velikodušno rešitev. Komisija državam članicam predlaga, da se pripravijo na izdajanje dovoljenj za začasno prebivanje Britancev na svojih tleh, zato da bodo ti še naprej imeli zakonit status. Države se morajo tudi pripraviti na sklepanje dogovorov o socialnem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z Veliko Britanijo.

Posledice za promet bodo

Zaradi morebitnega neurejenega izstopa VB iz EU bo posledice občutil predvsem letalski promet. »Omejitve bodo velike,« je ocenila komisarka za promet Violeta Bulc. Na novo bo namreč treba doreči dogovore o letalskih povezavah med Otokom in celino. A komisija za začetek kot začasni ukrep predlaga, da vsaj še 12 mesecev letalski promet med Veliko Britanijo in EU ostane kar se le da nemoten, s čimer naj bi preprečili popolni kolaps letalskega prometa. Letala bodo v primeru brexita brez dogovora smela leteti zgolj še od točke do točke: denimo iz Londona ali katerega drugega britanskega mesta do Frankfurta, Dunaja ali Ljubljane. Do novega dogovora o opravljanju letalskih storitev pa britanske letalske družbe ne bodo mogle opravljati letov med različnimi letališči v EU ali pa iz EU začeti medcelinskih letov v ZDA. Velika Britanija namreč ne bo več mogla koristiti ugodnosti enotnega trga.

Za tovorni promet v Bruslju predlagajo, da bi do konca prihodnjega leta avtoprevozniki iz Velike Britanije smeli voziti tovor v EU pod enakimi pogoji kot doslej, a le ob predpostavki, da bo tudi avtoprevoznikom iz EU dovoljen prevoz tovora na Otok pod konkurenčnimi pogoji. Kabotaže britanski avtoprevozniki na ozemlju EU ne bodo smeli opravljati. Bodo pa zdaj za dovoljenje opravljanja železniških prevozov v EU, tako kot operaterji vseh tretjih držav, morale zaprositi tudi britanske železnice. Po besedah Bulčeve so ti predlogi komisije natančen načrt za ljudi in podjetja, da se lahko organizirajo.