Za vodjo britanskih laburistov Jeremyja Corbyna je bil dvodnevni izkupiček premierke Therese May v Bruslju katastrofalen, ločitveni sporazum pa je mrtev. Mayeva se je v London sicer vrnila z dobljenimi zagotovili evropskih voditeljev, da bo varnostni mehanizem vzpostavitve enotnega carinskega območja med EU in Veliko Britanijo zgolj začasen in časovno omejen. Ta formulacija naj bi zdaj prepričala britanske poslance, da Velika Britanija s posebnim režimom za Severno Irsko ne bi bila zvezana z Evropsko unijo v nedogled. Ali bodo dosežena zagotovila zadostna za britanske poslance, da bodo januarja podprli ločitveni dogovor in se tako izognili izstopu Velike Britanije iz EU brez doseženega sporazuma, ostaja vprašljivo.

»To je najbolj jasna izjava, ki smo jo dobili od EU. Njihov namen ni, da bi varovalka kadar koli postala nujna,« je izjavo evropskih voditeljev interpretirala Mayeva. Napovedala je, da si bo v prihodnjih dneh z EU pospešeno prizadevala za nova zagotovila, ki bodo po njenem mnenju potrebna, da bi britanski poslanci lahko podprli dogovor o brexitu.

Priprave na trdi brexit

A za zdaj ni znano, kdaj, če sploh, bi ta dodatna zagotovila Evropska unija Britancem še lahko dala. Kot je pojasnil belgijski premier Charles Michel, januarja za zdaj ni načrtovan noben izredni brexitski vrh voditeljev EU. Mayeva se je tako po dveh dneh razprav domov vrnila s sporočilom, da Britanci drugega ločitvenega dogovora od dogovorjenega ne morejo pričakovati.

Medtem ko je luksemburški premier Xavier Bettel britanske poslance pozival k odgovornim odločitvam, je belgijski premier Michel ocenil, da med evropskimi voditelji obstaja »velikanski dvom« o sposobnosti Mayeve, da sporazum spravi skozi parlamentarno sito. »Izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora je zdaj realistična možnost. Pospešiti moramo priprave zanj,« je dejal Michel. Evropska komisija bo stanje v pripravah na trdi brexit predstavila prihodnji teden.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je po vrhu ocenil, da se mora zdaj začeti razprava o novih odnosih med Veliko Britanijo in EU. Da EU misli s temi odnosi resno, je po njegovi oceni treba dokazati tako, da se bodo pogovori o njih začeli še pred podpisom ločitvenega dogovora. Tako naj bi tudi Britancem poslali signal, da Evropska unija varovalke ne želi uporabiti kot trajni instrument.