»Ta parlament ne zaupa premierki, ker spodnjemu domu parlamenta ni dovolila pomembnega glasovanja,« je poslancem pred vložitvijo nezaupnice dejal Corbyn, ki želi glasovanje o nezaupnici še pred božičem. Britanski parlament je zaradi premajhne podpore prejšnji teden na predlog premierke preložil glasovanje o dogovoru o brexitu, v ponedeljek pa je Mayeva sporočila, da bo glasovanje v tretjem tednu januarja. Downing Street je predlog glasovanja o nezaupnici označil za neumne politične igrice, poroča britanski BBC.

V razpravo in glasovanje o nezaupnici premierki mora privoliti vlada in tudi, če bi bilo uspešno, ne bi avtomatično povzročilo odstopa Mayeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah virov v spodnjem domu britanskega parlamenta je v parlamentu sicer »običajno, da se takim zahtevam ugodi«.

Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, v kateri številni niso zadovoljni z dogovorom o brexitu. Številni mediji sicer govorijo o pirovi zmagi, saj je za nezaupnico svoji vodji glasovala kar tretjina britanskih konservativcev. Če bi nezaupnico, ki jo je vložil Corbyn, podprla večina poslancev, bi to dodatno oslabilo avtoriteto Mayeve, verjetno pa bi sledilo glasovanje o nezaupnici vladi in kasneje predčasne volitve.

Premierka se trudi prepričati poslance, naj podprejo dogovor o brexitu, ki ga je po dolgotrajnih pogajanjih dosegla s preostalimi 27 članicami EU. Če parlament dogovora ne bo podprl, bo Združeno kraljestvo 29. marca prihodnje leto iz unije izstopilo brez dogovora. O načrtih v primeru brexita brez dogovora bo britanska vlada govorila danes, 101 dan pred načrtovanim izstopom. A brexitu brez dogovora poslanci prav tako nasprotujejo.

Veliko Britanijo v tem primeru namreč čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, velika bi bila tudi negotovost v odnosih s tretjimi državami, saj bi morali na hitro skleniti niz trgovinskih dogovorov. Združeno kraljestvo bi brexit brez dogovora verjetno pahnil v recesijo.