Krajevni skupnosti Kamnik je po letih prizadevanj uspelo ponovno postaviti kapelico sv. Barbare, ki je nekdaj varovala delavce kamniške smodnišnice. Na vnovični postavitvi kapelice s kipom zavetnice rudarjev, kamnosekov, topničarjev in graditeljev trdnjav se je zbralo več kot petsto Kamničank in Kamničanov.

Kapelico je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, doma iz bližnje župnije Sela. Novo, sodobnejšo kapelico po zamisli arhitekta Primoža Krta so znova postavili na krožišče pri nekdanji smodnišnici in Domu kulture Kamnik, kjer je imela svoje mesto že v preteklosti.

Smodnišnico so ustanovili leta 1852, v času hitrega razvoja in gospodarske rasti, kapelico pa pred njeno obzidje postavili šest desetletij kasneje, da bi zaposlene varovala pred hudimi nesrečami, ki pri delu s smodnikom niso bile redke. Zato so se delavci pri svoji zavetnici ustavljali, preden so šli na delo, in se ji zahvalili tudi, ko so se vračali z dela, je izpostavila Andreja Eržen Firšt.

Kip je poniknil

Čeprav je kapelica prestala obe svetovni vojni, so jo po drugi na željo takratnih oblastnikov podrli, močno poškodovan kip pa je za skoraj pol stoletja poniknil neznano kam. Med staro šaro v skladišču župnišča v Nevljah so ga našli dve leti zatem, ko se je kamniški izvršni svet sredi devetdesetih odločil, da kapelico znova postavi.

Kip sv. Barbare je obnovil kipar Miha Kač, ki si je pri delu pomagal s fotografijo nekdanje kapelice in svetničinega kipa znanega fotografa Petra Nagliča iz Šmarce. Obnovljeni kip so še pred koncem prejšnjega stoletja javnosti prvič predstavili na razstavi Črni mlinarji v Galeriji Veronika v sodelovanju z avstrijsko občino Trofaiach, kamor so leta 1915 zaradi bližine fronte iz Kamnika preselili smodnišnico. Kip sv. Barbare so pozneje hranili v vitrini kemijske industrije Kamnik, po njenem propadu pa so ga predali Medobčinskemu muzeju v Kamniku. V novo kapelico so postavili njegovo kopijo. av