Vlada je odstavila neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Miho Juharta, ki je opravljal funkcijo predsednika upravnega odbora. Hkrati je vlada danes za novega neizvršnega direktorja imenovala podjetnika Tomaža Beska.

Gornik umaknjen tik pred sejo

Kot so pojasnili po današnji seji vlade, so Juharta odpoklicali, ker je bil na najbolj odgovornem položaju v DUTB, revizija pa je pokazala, da je pri prodaji zemljišča v Logatcu prišlo do nepravilnosti ter nespoštovanja internih aktov DUTB. Mediji so poročali, da je DUTB zemljišče nekdanje tovarne KLI Logatec prodala družbi Svet Re za dva milijona evrov, Svet Re pa je kupnino poravnal šele po tem, ko je pet dni pozneje to zemljišče za tri milijone evrov prodal švicarski družbi Lonstroff.

Na sejo vlade je bil sprva uvrščen še en predlog novega neizvršnega direktorja DUTB, vendar je bilo danes zjutraj tik pred sejo imenovanje bančnika Iztoka Gornika umaknjeno. Zakaj je generalni sekretariat vlade zahteval umi

V današnjem Dnevnikusmo spomnili na medijsko poročanje iz leta 2011, po katerem naj bi bil Gornik eden od petih zaposlenih v NLB, ki naj bi jih banka ovadila zaradi domnevnega 30-milijonskega oškodovanja banke pri kreditiranju srbskega podjetja Agroživ. Kot smo navedli, banka v resnici ni ovadila svojih zaposlenih, policija pa je preiskavo zaključila leta 2013 brez ovadbe. Vendar so nam danes s specializiranega državnega tožilstva sporočili, da v tem primeru še vedno vodijo predkazenski postopek. Na policiji so nato ponovno poudarili, da glede tega ne izvajajo nobenih aktivnosti več, zato bi lahko šlo samo za to, da tožilci zadeve še niso formalno zaključili.

Po naših neuradnih podatkih bo Gornik verjetno imenovan na seji vlade prihodnji teden, saj naj bi največja vladna stranka LMŠ želela samo nekaj časa, da ga preveri. Gornika, ki je po dvajsetih letih dela v NLB leta 2016 postal svetovalec uprave Gorenjske banke, je v upravni odbor DUTB predlagal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je sicer član SMC. Imenovanje preostalih treh neizvršnih direktorjev je v pristojnosti ministra za finance Andreja Bertonclja, ki sodi v kvoto LMŠ.

Spremembe tako v DUTB kot SDH

Bertoncelj je tako predlagal tudi novega neizvršnega direktorja, podjetnika Tomaža Beska, ki se je po neuradnih informacijah s Šarcem zbližal v zadnjih letih. V preteklosti je bil blizu Socialnim demokratom, za katere je neuspešno kandidiral za poslanca leta 2011 in za kamniškega občinskega svetnika leta 2014.

Vlada je danes imenovala tudi novo članico nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga Karmen Dietner. Zasedla bo mesto, ki se je izpraznilo z odhodom sedanjega finančnega ministra Bertonclja. Karmen Dietner je predsednica uprave Pokojninske družbe A, v preteklosti pa je bila namestnica direktorja odškodninskega sklada ter nadzornica Mercatorja v času, ko ga je vodil sedanji ljubljanski župan Zoran Janković. Ta pa je bil predsednik nadzornega sveta Pokojninske družbe A, ko je bila za predsednico uprave tam imenovana Karmen Dietner.