Tradicionalnemu kuhanemu vinu sta se na seznamu popularnih prazničnih pijač že pred časom pridružila punč, katerega ključna sestavina je običajno pomarančni liker ali sok, in grog, ki je osnovan na rumu. Letos pa se zdi, da so se med zimske pijače uvrstile prav vse poletne pijače, le pogreti jih je treba in jim dodati nekaj začimb.

Najbolj uspešno je od poletne osvežitve do zimske različice preskočil džin. Njegova priljubljenost je sicer narasla že poleti, ko so goste ob naročilu džintonika vprašali tudi, katero vrsto džina bi radi. Nekatere je to ujezilo, druge je možnost velike izbire navdušila. Letos je vroči džin mogoče dobiti na prazničnih stojnicah in praktično v vseh ljubljanskih lokalih, nekateri so v zimsko ponudbo vključili celo rožnati vroči džin, ki med drugim vsebuje rožnato limonado in vrtnice.

Vroči džin

Za pripravo napitka za dve osebi potrebujemo:

• 1 dl džina

• 4 dl jabolčnega soka

• cimetovo paličico

• ¼ čajne žličke ingverja v prahu

• eno pomarančo

• eno žlico medu

• vaniljev sladkor

• ščepec kardamoma

• nekaj klinčkov

Najprej dobro umijemo in olupimo pomarančo (za napitek potrebujemo pomarančno lupino), ki jo brez belega dela, skupaj z jabolčnim sokom, medom, cimetovo paličico, ingverjem, medom, vaniljevim sladkorjem, kardamomom in klinčki segrejemo, a ne pustimo, da zavre. Potem napitek dobro premešamo, prelijemo v kozarce in džin dodamo po želji (in po pameti).

Vroči aperol

Največ presenečenih (ali celo zgroženih) obrazov v središču Ljubljane letos verjetno vzbuja kuhano pivo, naletimo še na vroči mohito, precej nenavadna novost, ob kateri se marsikdo skremži, je tudi vroči aperol.

Za pripravo vročega aperola za dve osebi tej pijači (60 ml aperola) dodamo:

• 1 dl pomarančnega soka

• 2 dl belega vina

• sladkor

• pomarančo

• nekaj klinčkov

Vse sestavine segrejemo (a jih ne zavremo) in postrežemo.

Bombardino

Na ulicah prestolnice letos srečamo tudi italijanski napitek bombardino, katerega osnova je jajčni liker. Napitek je sicer priljubljen predvsem v smučarskih središčih. Za tri osebe potrebujemo:

• 1 dl jajčnega likerja

• 1 dl sladke smetane

• ½ dl mleka

• pol čajne žličke ruma

• pol čajne žličke brendija

• čokolada v prahu/kakav/cimet/mandlji za posip  

Zmešamo jajčni liker, mleko, žličko ruma in brandyja, nato pa vse skupaj segrejemo, spet pa ne pustimo, da mešanica zavre. Segreti napitek prelijemo v pripravljene lončke ali kozarčke, na vrh pa dodamo stepeno smetano, ki jo posujemo s poljubnim posipom (čokolado v prahu, kakavom, cimetom ali mletimi mandlji).

Grog

To je pijača, ki je v praznični ponudbi že dolgo prisotna, a vseeno ne tako priljubljena kot kuhano vino. Včasih so ga pili mornarji, saj jih je ščitil pred skorbutom, danes pa greje predvsem občudovalce prazničnih sejmov. Za pripravo pijače za dve osebi potrebujemo:

• 1 dl ruma

• 3 dl vode

• 2 cimetovi paličici

• ½ limone

• 1 žlico rjavega sladkorja

Najprej zavremo vodo, ki ji dodamo žlico rjavega sladkorja in cimetovi paličici. Pripravek nalijemo v kozarca, ožamemo polovico limone, nato pa prilijemo limonov sok in rum.

Punč

Med zimske klasike spada tudi punč. Obstaja več različic, lahko je jabolčni ali pomarančni. Za pomarančni punč z rumom za dve osebi potrebujemo:

• polovico pomaranče

• 3 dl rdečega vina

• 0,25 dl ruma

• nekaj klinčkov

• polovico cimetove paličice

• nekaj brusnic

• 50 g sladkorja

• 0,5 dl pomarančnega soka

Pomarančo narežemo in jo skupaj z rdečim vinom, pomarančnim sokom, sladkorjem, rumom, klinčki in polovico cimetove paličice segrejemo, med segrevanjem pa napitek mešamo, da se sladkor raztopi. Pijačo nalijemo v kozarčke in dodamo brusnice.

Kuhano vino

Brez kuhanega vina na seznamu prazničnih pijač vseeno ne gre. Ker je voda v vinu za mnoge prevara, se je dobro držati pravila, pri katerem sta vino in voda v razmerju 4 proti 1. Za kuhano vino za manjšo družbo potrebujemo:

• 1 l vina

• ¼ l vode

• 100 g sladkorja

• pomarančo (za rdeče vino)

• limono (za belo vino)

• 2 čajni žlički ruma

• 2 cimetovi paličici

• klinčke

V lonec nalijemo vodo, dodamo naribano lupinico limone ali pomaranče, krhlje limone ali pomaranče, klinčke, cimetovi paličici in sladkor. Vsebino zavremo in kuhamo približno pet minut. Nato dolijemo vino in segrevamo, a ne do vretja. Na koncu dodamo žlički ruma.

Katero pijačo boste izbrali to zimo, je stvar okusa, pazite le, da s pitjem ne boste pretiravali.