Kljub znanim škodljivim posledicam za živali, ljudi in okoljevarstvenim opozorilom se decembra še vedno srečujemo z uporabo petard in drugih pirotehničnih sredstev.

Strah in povišan adrenalin

Vemo, da psi slišijo nekajkrat boljše od nas, občutljivi so tako za jakost kot frekvenco zvoka. Že človek se običajno ustraši poka petard, čeprav ga pričakuje oziroma ve, kaj se dogaja. Še huje je pri psih, ki jim je to popolnoma neznan in nerazumljiv pojav. »Psi strah kažejo na različne načine. Večina z nemirom, sopenjem, cviljenjem, lahko se tresejo, nekateri poiščejo varno zatočišče. Običajno si izberejo neki oddaljen, temnejši kotiček v stanovanju, ki je najbolje izoliran, na primer kopalnico. Lahko tudi zavračajo hrano, sprehode, potrebo opravljajo v stanovanju, česar sicer ne počnejo,« pove Urška Petek, doktorica veterinarske medicine iz ljubljanske Šolske veterinarske ambulante. Psi so ob pokanju petard konstantno v stresu, ves čas imajo povišano raven adrenalina in kortizola, pohitreno dihajo in imajo pospešen utrip. »Tovrsten stres lahko vodi do številnih psihogenih bolezenskih znakov (bruhanje, driska, intenzivno slinjenje…). Dolgotrajen stres na organizem pa deluje izjemno imunosupresivno, kar lahko vodi do resnih obolenj,« še pove sogovornica.

Dodatki, ki blažijo živčnost

Za to, da bi strah pred petardami odpravili, smo v teh predprazničnih dneh žal že prepozni. Kot pravi sogovornica, je za desenzibilizacijo potrebnega kar nekaj časa, da s predvajanjem posnetkov pse privadimo na poke petard. »Poleg zvočnega učinka so pri petardah za pse lahko problematični tudi vonj po smodniku ter vibracije, ki pa jih s posnetki ne moremo ponazoriti,« pove Petkova, ki prav tako svetuje, da vsaj štirinajst dni pred začetkom pokanja petard začnemo psom, ki se pokanja bojijo, dajati prehranske dodatke, ki ublažijo živčnost, pomirijo psa in izboljšujejo koncentracijo. »Običajno so to naravni pripravki na rastlinski osnovi (baldrijan, melisa, lipa…), lahko vsebujejo tudi hidrolizirane mlečne beljakovine (kazein), oziroma dodatki z aminokislinami, običajno na osnovi triptofana (gre za aminokislino, ki je pomembna pri izločanju serotonina, tako imenovanega hormona sreče).« Pri nekaterih psih se odlično obnese tudi masaža oziroma povijanje pasjega telesa s trakom. »Obe metodi je opisala svetovno priznana psihologinja za živali Linda Tellington Jones in po njej se te metode imenujejo Tellington TTouch,« še pove sogovornica. »Pri psih, ki se pokanja resnično bojijo, je na najdaljšo noč v letu priporočljivo uporabiti eno od zdravil za pomiritev,« pa svetuje Nuša Schumet, prav tako doktorica veterinarske medicine iz omenjene institucije, ki poudari, da je nujno posvetovanje z veterinarjem. »Psom nikoli ne dajemo zdravil na lastno pest, saj jim s tem lahko zelo škodujemo.«

Previdno na sprehodu

V prednovoletnem času dodatna pozornost med sprehodom vsekakor ne bo odveč, tudi če se naš kosmatinec pokanja načeloma ne boji. Pes naj bo na povodcu, pred vsakim sprehodom preverimo, da ima naš ljubljenec pravilno nameščeno ovratnico oziroma oprsnico. »Pri zelo plahih psih se svetuje, da jim namestimo tako ovratnico kot oprsnico in jih na sprehodu vodimo na dveh povodcih, saj se tako zmanjša možnost, da bi nam pes ušel. Povodec držimo trdno v rokah. Če se le da, se sprehajamo podnevi oziroma izbiramo mesta, kjer je manjša verjetnost pokov petard,« svetuje Schumetova. Prav tako priporoča, da psu na ovratnico namestimo obesek z našimi podatki za primer, da bi do pobega vseeno prišlo.