Danes pozno popoldne smo neuradno izvedeli, da je upravno sodišče ugodilo pritožbi županskega kandidata v Šmarjeških Toplicah Marjana Hribarja v zvezi s ponovnimi volitvami v Beli Cerkvi in zadevo vrnilo občinski volilni komisiji v ponovno odločanje.

Hribarjeva pravna zastopnica Klementina Zeme je informacijo potrdila. Po njenih besedah je upravno sodišče danes odločilo, da pritožbi, ki jo je Hribar podal 5. decembra, ugodi. »Sklep občinske volilne komisije o razveljavitvi drugega kroga volitev na volišču Bela Cerkev in o ponovnem razpisu drugega kroga za 16. december ter izrek odločbe o ponovnih volitvah se odpravita. Zadeva se vrne istemu organu v ponovni postopek,« je pojasnila Zemetova. Občinska volilna komisija bo tako morala še enkrat odločati, ali ponovne volitve v Beli Cerkvi bodo ali ne.

Kot je pozno popoldne dejala Zemetova, imajo za zdaj v rokah zgolj sklep upravnega sodišča, zato je najprej treba počakati na obrazložitev, ki naj bi jo prejeli danes. »Upravno sodišče bo občinski volilni komisiji dalo natančna navodila, v kakšnem obsegu in o kakšni vsebini mora ponovno odločati,« še dodaja Zemetova.

Predsednik občinske volilne komisije Fredi Bančov danes o odločitvi upravnega sodišča še ni želel govoriti, saj sklepa sodišča še ni prejel. Dejal je le, da se bodo člani komisije sestali takoj, ko prejmejo uradni sklep sodišča. Hribar pa je povedal, da je pritožbo vložil, ker meni, da sklep občinske volilne komisije o razveljavitvi volitev zaradi ene glasovnice ni utemeljen. Kot smo poročali, se je eden od dveh Hribarjevih ugovorov dotikal prav sporne glasovnice na volišču v Beli Cerkvi, kjer naj bi volilka že obkrožila izbranega kandidata, nato pa naj bi njen sorodnik njeno izbiro prečrtal, obkrožil drugega kandidata, listič zmečkal in ga vložil v volilno skrinjico.