Potem ko je v sredo zvečer že kazalo, da gre po obravnavi ugovorov v Šmarjeških Toplicah ena glasovnica v prid županskemu kandidatu Marjanu Hribarju, so se pred občinsko stavbo začeli zbirati njegovi privrženci. A zadovoljstvo ni trajalo dolgo, le nekje do 22. ure, ko je predsednik občinske volilne komisije Fredi Bančov po treh urah sestankovanja sporočil odločitev. Kot smo poročali, bodo morali volilci v Beli Cerkvi 16. decembra ponovno na volišče. Bela Cerkev, drugo največje volišče v občini, je sodeč po številu glasov v drugem krogu bolj naklonjena sedanji županji Bernardki Krnc. Ta mora zdaj »nadoknaditi« 185 glasov prednosti protikandidata, kolikor kaže razlika v glasovih s preostalih volišč.

Krnčeva je z odločitvijo volilne komisije zadovoljna. »V Beli Cerkvi imam močno podporo občank in občanov. Združuje nas Hiša žive dediščine, v kateri ustvarjamo in je naš skupni ponos. Belo Cerkev zato želim še naprej razvijati kot kulturno središče občine. Verjamem, da bomo s sodelovanjem uspešno uresničili zastavljene cilje za dobro vseh občanov.« Meni, da bo na volišče prišlo še kar nekaj volilcev, ki so drugi krog »izpustili«, saj so bili, kot pravi, prepričani o njeni zmagi. »Zame je bilo presenečenje že to, da je sploh bil drugi krog,« dodaja Krnčeva.

Hribarja nam danes za komentar ni uspelo dobiti, je pa za STA med drugim povedal, da mu je bila odvzeta zmaga na volitvah in da bo zoper to odločitev vložil vsa pravna sredstva. Glede ponovitve na volišču v Beli Cerkvi pa je dejal, da se bo z ekipo še odločil glede morebitnih nadaljnjih korakov.

Nepravilnost bi lahko vplivala na izid

Kandidata sta v drugem krogu zbrala vsak po 1016 glasov. Občinska volilna komisija je nato prejela več ugovorov z obeh strani. Nekaj jih je bilo vloženih prepozno, zato jih je zavrnila, nato je Hribarjeva stran sama odstopila od dveh ugovorov, pri dveh pa še vztrajala. Komisija je ugodila ugovoru glede dogodka v Orešju, kjer naj bi se volilka, namesto da bi obkrožila številko kandidata, nad njegovim imenom podpisala. Tako je komisija en glas prištela Hribarju. Najbolj sporen dogodek pa naj bi se zgodil v Beli Cerkvi, kjer naj bi volilka že obkrožila številko izbranega kandidata, njen sin pa naj bi nato njeno izbiro prečrtal in obkrožil drugo.

Bančov sicer o podrobnostih ugovorov ni želel govoriti, je pa dejal, da so bile v Beli Cerkvi takšne nepravilnosti, da bi lahko vplivale na volilni izid. Zato je komisija morala ukrepati. Ugovor Krnčeve, da naj bi na volišču v Šmarjeti namesto opravilno nesposobne osebe volila druga oseba, pa je komisija zavrnila kot neutemeljen.

Dvoma o veljavnosti glasovnic ne sme biti

Glede ugovorov se Roman Lavtar, vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo, strinja, da ima občinska volilna komisija težko delo, saj mora poskrbeti za to, da o nobeni glasovnici oziroma njeni veljavnosti ni nikakršnega dvoma. A ker nima možnosti preiskovalnih metod, se lahko pri odločitvi naslanja zgolj na izjave oziroma zapisnike. »Dejstvo, da je rezultat zelo tesen, pa na njeno odločitev ne sme vplivati,« dodaja. »Pomembno je, da ima v primeru vseh mejnih glasovnic enaka merila.«

Kot je pojasnil, imata kandidata po ponovnih volitvah v Beli Cerkvi spet en dan časa, da na občinsko volilno komisijo podata ugovore. »Čeprav močno dvomim, da jih sploh kaj bo, saj bo na volišču prav gotovo veliko oči bedelo nad izvedbo volitev,« pravi. Na ugotovitve občinske volilne komisije se lahko nato pritožita novoustanovljenemu občinskemu svetu. Tega do ustanovitve vodi aktualna županja, nato pa najstarejši občinski svetnik. Zato, kot pravi Lavtar, s sklicem konstitutivne seje občinskega sveta ne kaže preveč hiteti, da ne bo občina predolgo »obglavljena«. Kandidata imata nato v zvezi s podelitvijo mandata možnost pritožbe na upravno sodišče, zadnja pritožbena stopnja pa je ustavna pritožba.