Medtem ko se je doslej držal bolj v ozadju, vsaj kar zadeva medije, se je danes na nedavne zaplete okoli volitev v Šmarjeških Toplicah odzval tudi kandidat za župana Marjan Hribar. Dejal je, da se počuti kot zmagovalec volitev, saj da je zmagal tako v prvem kot drugem krogu. Kot je znano, je v drugem krogu po obravnavi ugovorov Hribarju pripadel en glas več kot protikandidatki, dosedanji županji Bernardki Krnc, nato pa se je občinska volilna komisija odločila, da zaradi nepravilnosti ponovi volitve v Beli Cerkvi. Izvedli jih bodo to nedeljo.

Hribar: Afere ne bi smele biti predmet volitev

Hribar je ob tem odločno zavrnil vsa namigovanja, da bi stal za dogodki v zadnjih dneh, ki jih je njegova protikandidatka označila kot »politično gonjo« zoper njo. Občanom, ki so jih volitve precej sprle med seboj, pa sporoča, da gre vendarle samo za volitve: »Nimamo veliko stvari, na katere bi bili lahko ponosni, zaostajamo na področju šolstva, turizma, gospodarstva, zelo majhen je prirast prebivalstva, nimamo razvojnih programov. Tudi afere se vrstijo, od zapletov z zdravstveno službo do žalostne zgodbe, da nekdo želi volilcu odvzeti glasovalno pravico. Take stvari sploh ne bi smele biti predmet volitev.«

Medtem se je Krnčeva v torek popoldne že javno opravičila družini Bregač iz Brezovice. Dan prej so namreč Bregačevi sklicali novinarsko konferenco, povod so bile županjine izjave v preteklih dneh, še posebej v oddaji Tarča na RTV Slovenija glede njihovega sina Uroša, ki da je šel na volišče v Šmarjeto skupaj z očetom, ta pa naj bi namesto Uroša tudi obkrožil izbranega kandidata. Krnčevi so to ne zdi prav, saj je na tak način po njenem mnenju Urošev oče Tone Bregač volil dvakrat. Kot je dejala, Uroš »ne govori in ne piše niti z njim komunikacija ni možna«, zato naj bi ga, kot je prepričana, »izkoristili v politične namene«. Urošev oče je namreč član Hribarjevega štaba. Krnčeva je v zvezi z dogodkom podala ugovor na občinsko volilno komisijo, a ga je ta zavrnila.

Krnčeva: Obžalujem in se opravičujem

V opravičilu je Krnčeva zapisala, da ji je bilo »kot županji in kot materi« zelo težko na občinsko volilno komisijo podati kakršen koli ugovor. A so jo k temu spodbudile informacije občanov, je zapisala.

»Nikoli nisem javno izpostavila imena družine, nikoli javno govorila o vsebini ugovora, ker sem menila, da je to stvar presoje OVK. Ime družine so izpostavili tisti, ki imajo interes moje diskreditacije. Obžalujem, da je afera Bregač javno izbruhnila, in se družini opravičujem. Moj namen ni bil nikogar prizadeti. Izpostaviti sem želela le, da ni prav, da ima nekdo pravico oddati dva glasova, saj menim, da ima lahko vsak državljan na volitvah le en glas.« Kot smo poročali, Bregačevi z odvetniki že preučujejo možnosti za vložitev kazenske ovadbe zoper dosedanjo županjo zaradi domnevnih kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime. Hkrati so od županje zahtevali javno opravičilo ter njen odstop s funkcije.

Na njene javno izrečene besede se je odzval tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in izrazil »oster protest nad nepoznavanjem pravic invalidov« s strani Krnčeve. Po njihovem mnenju gre za izključevalni diskurz Krnčeve do ljudi z motnjami v duševnem razvoju.