1. Marcel Hirscher, 2. Henrik Kristoffersen, 3. Žan Kranjec. Takšen je bil lanski vrstni red na veleslalomu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Alti Badii. Lanskega decembra se je po 16 letih Slovenec znova uvrstil na veleslalomski zmagovalni oder. V Dolomitih se je Vodičan izstrelil na veleslalomski vrh, do danes ostal med najboljšimi sedmimi veleslalomisti na svetu, osvojil četrto mesto na olimpijskih igrah, toda na zmagovalne stopničke se po Alti Badii ni več uvrstil. Novo priložnost bo imel Kranjec pojutrišnjem, ko bo na progi Gran Risa tretji veleslalom sezone.

Bergant: Napake sprejemljive, pasivno smučanje ne

Minuli konec tedna je Kranjec v Val d'Iseru na prvi progi z drugim časom dokazal, da se lahko enakovredno meri z najboljšimi veleslalomisti. »Kaj smo naredili v pripravah na Alto Badio? Kot trener se trudim, da je vsak trening za Kranjca stresen. Le na takšen način bo namreč kos pritisku, kakršnega je imel v Val d'Iseru. Na vsaki preizkušnji je treba smučati na vso moč, kot to počne Marcel Hirscher. Zato je preprosto najboljši. Zame so napake sprejemljive, medtem ko je pasivno smučanje nedopustno,« iz Alta Badie sporoča trener Klemen Bergant. »Postavljam težje postavitve, da trening ne bi postal nekaj običajnega. Na vsakem treningu želim, da dasta tako Kranjec kot Hadalin vse od sebe. Lahko ju pohvalim. Toda na treningih se ne podeljujejo kolajne. Te si je treba zaslužiti na tekmi,« pravi Bergant.

Na dveh veleslalomih sezone je bil dvakrat blizu uvrstitve na drugo progo Štefan Hadalin. »Zanj lahko rečem, da je tako v Beaver Creeku kot Val d'Iseru dve tretjini dela opravil dobro, v zadnji tretjini pa zapravil boljšo uvrstitev. Za napredek bo moral sestaviti celoto. V Alti Badii doslej ni smučal dobro. Čas je, da napreduje tudi v veleslalomu. Hadalina v nadaljevanju sezone čakata zelo pomembni slalomski preizkušnji v Saalbach-Hirterglemmu in Madonni di Campiglio. Z dobrima uvrstitvama bo lažje vstopil v januarske klasike, ko si bodo tekme sledile druga za drugo,« pravi Bergant ter opozarja, da bodo morali biti v naslednjih dneh zelo pazljivi pri načrtovanju treningov, saj si bo pet tekem svetovnega pokala sledilo v zgolj sedmih dneh.

Prvi milenijec s točkami

Podrobnejši pogled na rezultate zadnjega veleslaloma v Val d'Iseru je pokazal, da se je prvič v zgodovini tekem svetovnega pokala za moške med dobitniki točk znašel alpski smučar, rojen v tretjem tisočletju. Podvig je uspel Lucaasu Braathnu. Osemnajstletni Norvežan je v Savojskih Alpah debitiral na tekmah svetovnega pokala, s startno številko 60 pa je zasedel 26. mesto. Da je milenijec v dobri formi, je pokazal na začetku decembra, ko je na dveh veleslalomskih tekmah evropskega pokala v Funesdalnu zasedel šesto in drugo mesto. Omenimo, da se je v Val d'Iseru med dobitniki točk znašla tudi Belgija. Dvajsetletni Sam Maes je namreč z 28. mestom osvojil prve točke svetovnega pokala.

V ponedeljek zvečer bo v Alti Badii paralelni veleslalom, na katerem si bo 32 tekmovalcev zagotovilo nastop po znani formuli. Pravico nastopa bo namreč imelo najboljših 16 veleslalomistov s svetovne lestvice, med katerimi je Žan Kranjec. Štirje si bodo zagotovili nastop na podlagi skupnega seštevka svetovnega pokala. Preostalih dvanajst smučarjev bo imelo kvalifikacije na prvi progi nedeljskega klasičnega veleslaloma. Teoretično se bo torej lahko alpski smučar uvrstil na paralelno preizkušnjo tudi, če se denimo na prvi progi ne bo uvrstil med najboljšo trideseterico. Paralelni veleslalom bo potekal na izpadanje od 1. kroga do velikega finala. Lansko zmago bo branil Šved Mats Olsson, ki je z najvišje stopničke zmagovalnega odra gledal Henrika Kristoffersena in Marcela Hirscherja.