Svetovni pokal v alpskem smučanju se vrača v Evropo. Na evropskih prizoriščih bodo najboljši alpski smučarji tekmovali do konca sezone, ki bo 17. marca v Soldeuu v Andori. Tudi svetovno prvenstvo bo v Evropi, in sicer februarja na Švedskem. Vrhunec slovenske organizacijske sezone v alpskem smučanju bo 1. in 2. februarja, ko bo v Mariboru generalka pred svetovnim prvenstvom, ter 9. in 10. marca, ko bo Kranjska Gora predzadnje prizorišče tekem svetovnega pokala.

Slovenski alpski smučarji so občutili tekmovalni del, ki je doslej največ potekal v Severni Ameriki, kjer so bile v nasprotju z Evropo razmere zimske. Rezultatski začetek ni prinesel presežkov in je bil pri večini posameznikov slabši od pričakovanj. Sploh glede na to, da so imele reprezentance odlične pogoje za vadbo v pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih, kar jim je zagotovil vse večji proračun.

Najspodbudnejša je vrnitev Ilke Štuhec v tekmovalno areno. S šestim mestom na prvi tekmi v smuku je dosegla precej boljši rezultat od pričakovanj. Mariborčanka je navdušila s pristopom in napadom, s katerim je naredila nekaj napak. Zaveda se, da lahko le s tveganim smučanjem dosega najvidnejše uvrstitve, ki so jo krasile do vnovične poškodbe. Ali je najboljša slovenska alpska smučarka že pripravljena na rezultatski napredek, bo znano kmalu. Obdržati mora potrpežljivo držo in z uvrstitvami okrog desetega mesta čakati priložnost za vnovičen naskok na vrh.

Evropska prizorišča bodo nastavila ogledalo tudi drugim slovenskim ekipam, ki tekmujejo v okviru sistema alpskega dela Smučarske zveze Slovenije. Preostanek ženske reprezentance, ki ga vodi Denis Šteharnik, bo imel v nedeljo v Sankt Moritzu priložnost, da popravi vtis z začetka sezone. Če reprezentanci ni šlo po načrtih na dveh slalomih in veleslalomih, bo lahko na paralelnem slalomu v Sankt Moritzu pokazala, da je delček proračuna namenila tudi napredku v disciplini, ki se vse bolj uveljavlja v svetovnem pokalu.

V moški ekipi hitrih disciplin se je v Beaver Creeku z dvema uvrstitvama med najboljšo petnajsterico izkazal Klemen Kosi. Evropske klasike bodo v naslednjih mesecih pokazale, ali se je Kosi v zrelih letih razvil v vrhunskega smučarja ali mu ustreza zgolj ameriški sneg, na katerem je v preteklosti že dosegel nekaj svojih najboljših rezultatov. Podobno velja za Boštjana Klineta in Martina Čatra, ki sta bila deležna kritik sicer diplomatskega trenerja Petra Pena. Mariborčan je dejal, da se Čater odreka belemu kruhu, Kline pa si ne upa napasti najboljših uvrstitev, ki jih je nekoč že dosegal. Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta na prvih tekmah sezone pokazala napredek v svojih drugih tehničnih disciplinah. Toda tako Kranjcu v slalomu kot Hadalinu v veleslalomu v Leviju in Beaver Creeku ni uspel preboj na drugo progo. Oba pa bosta imela v svojih paradnih disciplinah v naslednjih tednih številne priložnosti za dokazovanje. Začenši jutri v Val d'Iseru.