Slovensko alpsko smučanje je bilo minuli konec tedna v Val d'Iseru na dobri poti, da se reprezentant prvič v sezoni uvrsti na zmagovalni oder. Na veleslalomu v Val d'Iseru je bil Žan Kranjec po prvi progi drugi. Za vodilnim Marcelom Hirscherjem je sicer zaostajal za dobrih sedem desetink, je imel pa zajetno prednost pred tekmeci. Toda Vodičan ni zdržal pritiska ter na drugi progi dosegel šele 29. čas. Časovna prednost s prve proge mu je omogočila, da je nazadoval le na deveto mesto ter dosegel svojo najboljšo uvrstitev v tej sezoni. Jubilejno 60. zmago v svetovnem pokalu je dosegel Marcel Hirscher.

Žan Kranjec je svoj nastop ocenil z naslednjimi besedami: »Rezultat ni slab. Glede na to, da sem bil po prvi vožnji drugi, pa sem si želel več. Na žalost druga vožnja ni bila takšna, kot sem si jo želel. Pokazal pa sem, da sem lahko med najhitrejšimi. Na naslednjih tekmah si bom prizadeval, da pokažem dve vrhunski vožnji in dosežen dober rezultat.« Štefan Hadalin se tudi na drugem veleslalomu sezone ni uvrstil med najboljšo trideseterico.

Bolj razočaran je bil glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant, ki se je zavedal, da je Kranjec izpustil sijajno priložnost, da se drugič v karieri uvrsti na zmagovalni oder. »Morda je kdo zadovoljen z devetim mestom, jaz nisem,« je priznal Bergant ter dodal: »Žan se je peljal tako, kot se zna, samo polovico prve proge. V spodnji polovici druge proge ni naredil niti enega pravega zavoja. Po odličnem izhodišču na prvi progi so živci naredili svoje, saj ni zdržal pritiska. V lanski sezoni je praviloma dobro smučal na drugih progah, letos je očitno drugače.«

Veleslalom je bil zaradi velike količine novozapadlega snega prestavljen na nižji start. Čeprav proga na zahtevnem terenu ni bila preveč ledena, so bile razmere na progi zaradi slabe vidljivosti zelo težke. Uveljavili so se lahko le tekmovalci, ki so v takšnih razmerah smučali povsem na limitu, med njimi je bil na prvi progi tudi Kranjec, ki se je na sicer kratki preizkušnji dobro polovico edini enakovredno meril s Hirscherjem. Avstrijec je bil na progi, na kateri je pred devetimi leti dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, razred zase. »V Val d'Iseru gre po mojem mnenju za najtežji veleslalom sezone. Čeprav je bila letos preizkušnja krajša, je bilo zelo naporno. Na izjemno strmi progi se vselej znajdem dobro. Pomagajo mi izkušnje, saj sem navajen, da se v Val d'Iseru nikoli ne počutiš sproščeno. Vselej imaš občutek, da si ga polomil, da bi lahko smučal hitreje,« je peto valdisersko zmago opisal Marcel Hirscher. Vnovič je za njim najmanj zaostal Norvežan Henrik Kristoffersen, tretji pa je bil Šved Mats Olsson.

Drugo zmago v dveh dneh je Marcelu Hirscherju preprečilo vreme. V noči s sobote na nedeljo je zapadlo veliko snega, povrhu pa je v francoskih Alpah pihal močan veter, ki je dosegal hitrost do 100 kilometrov na uro. Izvedba slaloma ni bila mogoča. Po veleslalomu v Söldnu je pri moških odpadla že druga tehnična preizkušnja v sezoni. Kje jo bodo nadomestili, bo znano kmalu. Svetovni pokal za moške se bo nadaljeval konec tedna v Val Gardeni, kjer bo v petek superveleslalom, v soboto pa smuk. Dva dneva kasneje bosta v Alti Badii dva veleslaloma, en klasičen in en paralelni.