Vseh sedem obtoženih na začetku predobravnavnega naroka konec novembra ni priznalo krivde po obtožnici, ki jim očita trgovino z ljudmi v hudodelski združbi. Gre za tri Slovence in štiri Tajvance, ki naj bi v takšnih centrih v več krajih zadrževali najmanj 63 ljudi in jih silili h goljufijam.

Vodja kriminalistične preiskave v hiši na Dolgem mostu Robert Gričnik je na zaslišanju v fazi preiskave povedal, da so v objekt stopili 18. januarja v zgodnjih jutranjih urah v spremstvu posebne policijske enote. Tam so našli 36 oseb, ki so na improviziranih deloviščih delale na računalnikih in mobilnih telefonih. Kot je bilo videti na posnetku, so bili vsi tuji državljani, tako moški kot ženske in različnih starosti.

Odvetnik enega od obtoženih Miha Šošić je bil nezadovoljen, saj posnetek prikazuje stanje potem, ko že vse osebe sedijo na tleh ali stolih z zvezanimi rokami. Opozoril je, da niso posnete ključne točke izvedbe preiskave, kot je na primer ugotavljanje identitete posameznikov in njihovih vlog v skupini, zato so pri določanju pravilnosti teh podatkov povsem odvisni od besed policistov. Zato vztraja, da se vse dokaze, pridobljene na podlagi te preiskave, izloči iz spisa.

Pri preiskavi so pomagali tajvanski policisti

Odvetnik Peter Prus Pipuš pa vztraja pri nedopustnosti sodelovanja tajvanskih policistov pri tej preiskavi. Vodja preiskave je potrdil, da so bili med preiskavo na Dolgem mostu prisotni tajvanski policisti, ki pa so po njegovih besedah samo pomagali pri komunikaciji s pridržanimi. Po besedah odvetnika gre za nezakoniti poseg tujih služb v delovanje slovenskih pravosodnih organov, še posebej glede na to, da so tajvanski policisti sodelovali pri ugotavljanju identitete in vloge posameznikov.

Obtoženi v tej zadevi so Allen, Tomislav in Josip Cvek ter Chung Chen Wei, Huang Tsun Siao, Hsu Tzu Hsiang in Hong Peng Syuan. Vsi z izjemo Josipa Cveka, ki ga sumijo pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju, se zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti nahajajo v priporu od aretacije na začetku tega leta.

Kot izhaja iz obtožnice, naj bi v različnih obdobjih, najmanj od novembra 2015, na različnih lokacijah v Sloveniji ter v Zagrebu vzpostavili nezakonite centre, v katere so zaprli skupno najmanj 63 tujih državljanov, večinoma s Kitajske oziroma Tajvana. Tam naj bi jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v nakazila denarja.

Na takšen način naj bi si omenjena sedmerica protipravno pridobila najmanj 370.000 evrov. Od tega je največji delež pripadel prvoobtoženemu Allenu Cveku.

Iz obtožnice tudi izhaja, da naj bi bili takšni klicni centri vzpostavljeni med drugim še v Mariboru, Tržiču, Radomljah in na Vrhniki.