V četrtkovi kriminalistični preiskavi več nezakonitih klicnih centrov po Sloveniji so slovenski kriminalisti identificirali 32 žrtev trgovine z ljudmi azijskega rodu. Obenem so sprva pridržali devet oseb, od tega jih je šest ostalo v pridržanju. Med njimi sta dva Slovenca in štirje tuji državljani azijskega rodu. Žrtve naj bi bili Tajvanci, ki so jih »gospodarji« prisilili, da so iz klicnih centrov klicali kitajske državljane in jih z lažnimi predstavami naplahtali, da so nakazovali denar. Podobno akcijo so v petek izpeljali tudi na Hrvaškem, tam so zaznali 59 žrtev trgovine z ljudmi, v spektakularni akciji, katere videoposnetke je objavila hrvaška policija, pa so aretirali šest ljudi.

Že v petek smo poročali, da lahko policijska akcija sproži diplomatski spor. Znano je namreč, da imajo Kitajci Tajvan za del njihovega ozemlja, prepričani pa so, da so tudi žrtve (se pravi Tajvanci) pravzaprav storilci. Prav tako naj jim ne bi bilo všeč, da so naši policisti sodelovali s tajvanskimi. Na kitajskem veleposlaništvu so v pisnem odzivu za Slovensko tiskovno agencijo poudarili, da so omenjene aretacije plod tesnega sodelovanja med kitajsko in slovensko policijo.

Po njihovih informacijah je slovenska policija sredi lanskega leta prejela tako imenovano rdeče obvestilo, na podlagi katerega je aretirala Tajvanca Wu Yuhuija, ki naj bi bil vpleten v telefonske goljufije. Kitajska je prosila slovensko policijo za njegovo izročitev, vendar je bila prošnja zavrnjena, osumljenca pa so v kratkem času izpustili. Po tem dogodku so v Slovenijo kot »varno državo« za telefonske goljufije začeli množično prihajati tudi drugi tajvanski kriminalci.

V Tajvanu kazni nizke

Glede na to, da so v Tajvanu za kazniva dejanja telefonskih goljufij kazni zelo nizke, se je za sodelovanje v telefonskih goljufijah po trditvah veleposlaništva odločalo vse več Tajvancev. Po tajvanskih podatkih se s to dejavnostjo ukvarja kar sto tisoč Tajvancev.

Prav tako imajo po njihovih informacijah vsi kriminalni osumljenci tajvanske potne liste, zato za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizumov in vanjo vstopajo prostovoljno. »Vsi služijo denar z goljufijami, zato so lahko opredeljeni le kot storilci in sostorilci, nikakor pa ne kot žrtve trgovine z ljudmi ali kot ilegalni priseljenci,« so prepričani na kitajskem veleposlaništvu. Kitajska zdaj poziva Slovenijo, da ji izroči vse »tajvanske kriminalce«.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za Radio Slovenija povedali, da v zvezi s protestno noto Kitajske glede ravnanja Slovenije v omenjeni kriminalistični akciji še vedno čakajo na odgovore ministrstva za notranje zadeve in državnega tožilstva. Na njihovi podlagi bodo oblikovali svoj odziv.