Pritožbo zoper izrečeno sankcijo zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi je Višje sodišče v Mariboru zavrnilo sredi septembra in tako potrdilo obsodilno sodbo Okrožnega sodišča v Maribora iz junija letos, piše na spletni strani ministrstva.

V zadevi je bilo obtoženih sedem ljudi, od katerih je, kot omenjeno, eden krivdo priznal, zoper šest, ki krivde ne priznavajo, pa je stekla glavna obravnava.

Tri državljane Slovenije in tri državljane Kitajske obtožnica bremeni kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Kot izhaja iz obtožnice, naj bi od novembra 2015 do aretacije januarja lani na različnih lokacijah v Sloveniji in v Zagrebu vzpostavili nezakonite klicne centre, v katere so zaprli najmanj 63 tujih državljanov, večinoma s Kitajske oziroma Tajvana.

Tam so jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v nakazila denarja. Vse to naj bilo počeli kot hudodelska združba.