Kdove zakaj se je pri nas razpaslo mnenje, da je ribe in drugo morsko hrano dobro uživati predvsem poleti, na morskem oddihu. Le pomislite, v kako čistem morju plava jadranski živelj čez zimo, ko so hoteli povečini zaprti, smrdljive jahte in gliserji pa privezani v marinah… Sveže jadranske ribe in druga morska hrana so pri nas na voljo vse leto in ker za zdravje ni dovolj v delavski menzi zaužiti enega precvrtega argentinskega osliča na leto, se je kdaj pa kdaj dobro sprehoditi do ribarnice. Izgovor, da vam ribe ne dišijo, je precej jalov. Rib in morskih sadežev je toliko vrst, okusov in vonjev, da se prav za vsakogar najde kaj dobrega. Se bojite kosti? Pa si pripravite lignje, hobotnice, sipe… Prav zdaj, v hladnem delu leta, je njihova glavna sezona! Poleg črne rižote vam lahko tokratni recept služi kot navdih za špagete s sipo na črno, kakršne pripravljajo v Benetkah in smo o njih že pisali. Tradicionalni sicilijanski način pri slednjih vključuje še pretlačene paradižnike… Kar koli boste pripravili, na vino nikar ne pozabite – naj sipa plava najmanj dvakrat; če jo ocvrete narezano in pomokano kot kalamare, pa trikrat!