»Želimo zagotoviti, da bi imeli Britanci besedo o možnostih, ki jih imamo,« je povedala poslanka iz vrst premierkinih konservativcev Justine Greening. Ta je skupaj z laburistom Chuko Umunno, vodjo liberalnih demokratov Vinceom Cablom in poslanko zelenih Caroline Lucas vložila peticijo, ki jo je organiziral časnik The Independent.

Poslanec opozicijskih laburistov Umunna pa je ob tem na Twitterju zapisal, da »nihče ni glasoval za to zmedo«. Zato je potreben referendum, na katerem se bo možno odločiti za obstanek Velike Britanije v EU.

Mayeva referendum zavrača

Mayeva je sicer že pred tem znova zavrnila možnost drugega referenduma, češ da je javnost že povedala svoje mnenje o tem, ali naj Otok zapusti EU, ko je leta 2016 na referendumu 52 odstotkov udeležencev izbralo izstop. »Ljudje govorijo o drugem referendumu, pa še rezultatov prvega nismo izpolnili,« je dejala danes na televiziji ITV.

V bližini njenega urada so se medtem zbrali nasprotniki brexita, v bližini parlamenta pa njegovi zagovorniki.

Britanski parlament bo v torek začel razpravo o dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki naj bi trajala pet dni in se potem zaključila z glasovanjem 11. decembra. Zaenkrat kaže, da več poslancev predlogu nasprotuje, kot pa ga podpira. A v vladi so optimistični, češ da alternative praktično ni.