»Partnerstva, kakršno bo glede na širino in število področij sodelovanja to z Združenim kraljestvom, še ni bilo,« je poudaril Barnier, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dogovor o prihodnjih odnosih bo namreč po njegovih besedah med drugim vključeval blago, storitve, digitalno gospodarstvo, energetiko, varnost in tudi zunanjo politiko.

Partnerstvo bo takšno zgolj, če se bodo držali nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, je izpostavil. Ta izjava sicer potrjuje odločenost unije, da se zagotovi čim tesnejše prihodnje partnerstvo z Združenim kraljestvom, in postavlja politično podlago za pogajanja o prihodnjih odnosih.

Barnier je ponovil stališče Evropske komisije, da je dogovor o brexitu, ki so ga v nedeljo podprli voditelji držav članic EU, edini možen dogovor. Namesto ponovnih pogajanj o izstopnem sporazumu se morata zdaj Bruselj in London osredotočiti na gradnjo ambicioznih prihodnjih odnosov, ki bodo tesnejši in boljši od običajnega prostotrgovinskega sporazuma.

Najtežja ovira sicer ločitveni sporazum čaka v britanskem parlamentu, ki bo o njem glasoval 11. decembra. Nato ga bosta morala potrditi še Evropski parlament in Svet EU. Velika Britanija bo predvidoma EU zapustila 29. marca 2019.