Izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora bi na Otoku sprožil recesijo, ki bi bila hujša od zadnje finančne krize, je danes posvarila britanska centralna banka. Britansko gospodarstvo bi se namreč v tem primeru v letu 2019 skrčijo za osem odstotkov, vrednost funta pa bi padla za četrtino.

Če ne bi bilo prehodnega obdobja, bi se britansko gospodarstvo za osem odstotkov skrčilo takoj po izstopu. Opomoglo bi si šele leta 2023, ko bi znova začelo rasti. Poleg tega bi se v primeru t. i. neurejenega brexita stopnja brezposelnosti dvignila z zdajšnjih 4,1 odstotka na 7,5 odstotka.

Cene stanovanj bi padle za 30 odstotkov, obrestne mere pa bi dosegle štiri odstotke, poročilo centralne banke še povzema britanski BBC.

Scenarij neurejenega brexita sicer predvideva, da bi za Veliko Britanijo znova veljala pravila Svetovne trgovinske organizacije, da do leta 2022 ne bi uveljavila novih trgovinskih dogovorov in da bi izgubila sodelovanje v vseh trgovinskih dogovorih med EU in tretjimi državami. Poleg tega bi na mejah izvajali strog carinski nadzor, močno pa bi se zmanjšalo priseljevanje na Otok.