V alpskem smučanju je statistika pač dobro pokrita veda, še posebej v svetovnem pokalu, ki poteka od leta 1967 (kasneje so slalomu, smuku in veleslalomu priključili superveleslalom, občasno pa priredijo kakšno kombinacijsko ali paralelno tekmo). Naši tekmovalci v tem tekmovanju nimajo tako pomembne vloge kot severni sosedje, kljub temu pa sta med najboljšimi dve Slovenki, Tina Maze, ki je prva v kar nekaj kategorijah, in Katja Koren, ki je najboljša v kategoriji zmagovalk z najvišjo startno številko. Pomagali smo si s številkami s spletne strani Mednarodne smučarske organizacije.

Mikaela Shiffrin, ZDA

702.744,88 švicarskega franka.

V sezoni 2017/2018 je trenutno najboljša smučarka na svetu samo z nagradami na tekmovanjih v okviru svetovnega pokala zaslužila 621.000 evrov, kar je več, kot je kadarkoli zaslužila katerakoli druga smučarka. Ja, več kot Tina Maze in celo več kot vsi smučarji v beli karavani. Marcel Hirscher, avstrijski stroj za nabiranje denarja in točk svetovnega pokala, je lani zaslužil 582.000 evrov, kar je rekordna številka, a samo za moške. In dejstvo je, da ima Mikaela Shiffrin pred seboj še velik del svoje kariere. Rodila se je leta 1995, pa ima že dve zlati medalji z olimpijskih iger in tri s svetovnih prvenstev. V svetovnem pokalu ima 34 slalomskih in šest veleslalomskih zmag, po enkrat je dobila kombinacijo in smuk, tri zmage pa na paralelnih tekmah. Naj samo mimogrede omenimo, da je smučarka iz Vaila v Koloradu v svetovnem pokalu prvič nastopila pri šestnajstih letih in da so med njenimi pokrovitelji, katerih denar se kakopak šteje posebej, Atomic, Barilla, Bose, Leki, Westin, Longines, Oakley, Reusch …

Tina Maze, Slovenija

2414 točk v svetovnem pokalu.

V sezoni 2012/2013 je Tina Maze (1983, Črna na Koroškem) osvojila največ točk v zgodovini svetovnega pokala. Številka, ki je ne bo lahko preseči. Če primerjamo: sezono 1999/2000 je z 2000 točkami zaključil Hermann Maier, ta ji je še najbližji. Mazejeva ima tudi rekord v razliki – v omenjeni sezoni je zmagala s 1313 točkami pred Mario Höfl-Riesch. Korošica je bila največkrat v eni sezoni na stopničkah (24-krat) in med deseterico (32-krat). Še rekord samo pri ženskah: v isti sezoni je v povprečju na tekmo osvojila 69 točk – Marcel Hirscher lani 81.

Ingemar Stenmark, Švedska

155 uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Hladen Šved na naših smučeh je verjetno najboljši smučar vseh časov, čeravno se zdi, da z njim ali proti njemu tekmuje Marcel Hirscher, ki je bil na stopničkah 134-krat. No ja, tudi Lindsey Vonn, ki se je na zmagovalne stopničke v karieri zavihtela v 137 primerih. Kakorkoli, Stenmark (1956) je nastopal v svetovnem pokalu od leta 1973 do leta 1989 in dosegel kopico rekordov. Največ jih je povezanih z zaporednimi zmagami in stopničkami, ima pa tudi največ globusov, skupaj 19 (Hirscher pa 17 in tudi letos ga lahko ujame).

Vreni Schneider, Švica

14 zmag v eni sezoni.

Leta 1989 je bila specialistka za tehnični disciplini tako rekoč nepremagljiva. Dobila je vseh sedem slalomov, šest veleslalomov od sedmih, povrhu pa še eno od dveh kombinacijskih tekem. Vreni Schneider (1964, Elm) je v sezoni 1988/1989 dobila tudi skupni seštevek svetovnega pokala, podobno ji je uspelo še v sezonah 1993/1994 in 1994/1995. Skupaj je dobila 34 veleslalomskih in 20 slalomskih tekem za svetovni pokal. Na moški strani imajo manj: 13 zmag v eni sezoni, in sicer Ingemar Stenmark, Marcel Hirscher ter Hermann Maier.

Marc Girardelli, Luksemburg

Zmage v vseh petih disciplinah.

V sezoni 1988/1989 je avstrijski smučar (1963, Lustenau), ki je nastopal za Luksemburg, kot prvi tekmovalec v zgodovini zmagal v petih disciplinah svetovnega pokala. Vsestranski smučar, kot temu pravijo. Zmage v slalomu, veleslalomu, super-G, kombinaciji in smuku so mu prinesle enega od petih zlatih globusov v karieri, zraven pa še bron v slalomu, zlato v smuku in v kombinaciji. Kasneje so njegov rekord izenačila tri dekleta: Petra Kromberger, Janica Kostelić in Tina Maze.

Didier Cuche, Švica

37 let in 192 dni.

Švicarski hrust (1974, Le Pâquier) je bil že pravi veteran, ko je dobil dirko v Super-G v Crans-Montani 24. februarja 2012. Pred tem je dvakrat podrl rekord kot najstarejši smučar, ki je dobil enega od dveh najtežjih smukov na svetu v Kitzbühelu. Zmagal je v letih 2011 in 2012. V sezoni 2010/2011 je Cuche pri 36 letih osvojil globusa v obeh hitrih disciplinah. Mimogrede, med dekleti je bila najstarejša zmagovalka Avstrijka Elisabeth Goergl (33 let), ki je leta 2014 dobila super-G v Val d'Iseru.

Christa Zechmeister, Nemčija

16 let in štiri dni.

Najmlajša zmagovalka svetovnega pokala (1957, Berchtesgaden) je v svetovnem pokalu prvič nastopila že v sezoni 1972/1973 in zablestela 22. marca 1973 v Heavenly Valleyju, ko je bila pri petnajstih letih na stopničkah. Njena prva zmaga se je zgodila decembra, ko je zmagala v Val d'Iseru. Tisto sezono je dobila kar štiri tekme in jasno osvojila slalomski globus. Za primerjavo: pri moških je najmlajši zmagovalec tekme svetovnega pokala Piero Gross, ki je pri osemnajstih dobil veleslalom v francoskem Val d'Iseru.

Kjetil André Aamodt, Norveška

231 uvrstitev med deseterico.

Rekord, ki ga bo težko preseči, so uvrstitve med najboljšo deseterico, ki jih je v času svoje kariere med leti 1990–2006 dosegel norveški smučar iz Osla. Leta 1971 rojen športnik je bil res vsestranski smučar. Medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijadah je osvajal tako rekoč v vseh disciplinah in podobno je bilo v v svetovnem pokalu. Ob 231 uvrstitvah med deseterico ima še 63 uvrstitev na stopničke, od tega 21 zmag. Za primerjavo: v isti statistični kategoriji je Lindsey Vonn dosegla 213 uvrstitev med deseterico.

Katja Koren, Slovenija

Zmaga z najvišjo startno številko.

Na tekmi v super-G so bile 22. decembra leta 1993 v avstrijskem Flachauu razmere take, da so omogočale dobre rezultate tudi tekmovalkam z visokimi startnimi številkami. Najbolje jih je izkoristila ena naših najboljših smučark, takrat komaj 18-letna Mariborčanka – imela je številko 66 in zmagala. Za njo sta se uvrstili Italijanka Bibiana Perez in Nemka Katja Seizinger. Zanimivo, le nekaj dni prej je z enako številko dobil smuk v Val Gardeni Markus Foser iz Liechtensteina, ki pa kasneje ni imel velike kariere.

Johan Clarey, Francija

161,9 kilometra na uro.

Gre za hitrost, ki jo je na smukaški tekmi v Wengnu 19. januarja 2013, kakšnih 30 sekund pred ciljem, razvil francoski smukač Johan Clarey iz Annecyja. Gre za največjo izmerjeno hitrost, ki je bila dosežena na uradni tekmi za svetovni pokal. V prevodu: Francoz je presegel 100 milj na uro. A hitrost v smuku ni vse, saj je bil Clarey na tekmi uvrščen šele na peto mesto, pa tudi drugače ni dosegel večjih uspehov. Pri ženskah držita rekord 138 km/h dve tekmovalki, Nemka Katharina Gutensohn in Američanka Lindsey Vonn.