Čeprav je selektor slovenske reprezentance Rado Trifunović na zboru reprezentance pred drugim ciklom drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo poudarjal, da bodo na tekmah proti Ukrajini in Latviji odločno krenili na zmago, se je pri sebi bržkone zavedal, da veliko možnosti za takšen razplet ni. Tokratno moštvo je namreč izjemno pomlajeno in kakovostno močno omejeno, kar se je danes proti Ukrajini v Zaporožju le potrdilo. Slovenija na celotnem obračunu namreč nikdar ni vodila in je na koncu zabeležila visok, že šesti zaporedni poraz.

Slovenska izbrana vrsta je slabo krenila v obračun, saj so gostitelji hitro povedli s 7:0, nato pa celoten obračun niso ujeli pravega ritma. Čeprav je selektor Trifunović opozoril, da bo potrebna proti močnim in visokim Ukrajincem čvrsta igra pod košema, se pomanjkanja centimetrov enostavno ni dalo nadomestiti. Evropski prvaki so se sicer borili in predvsem v obrambi nasprotnika prisilili v marsikatero napako, a so bili nerazpoloženi v napadu. Do polčasa namreč iz 14 poizkusov niso zadeli niti enega meta za tri točke.

Ko je Slovenijo v drugem polčasu zapustila še borbenost, se je prednost le višala, končna razlika pa je nova huda zaušnica za reprezentanco. »Ukrajinci so začeli čvrsto in zelo motivirano, mi pa medlo in brez pravega odgovora. Čeprav smo mladi, bomo morali v prihodnje pokazati več volje, moči in karakterja. Upam, da je bila to dobra šola za vse nas. Igralce bo treba dvigniti, saj so doživeli šok, kajti jasno je, da so močno razočarani. Ponosno so prišli v reprezentanco, nato pa doživeli visok poraz. V teh treh dneh se moramo dvigniti in pokazati, da znamo igrati košarko,« je povedal selektor Rado Trifunović.

Preostala izida 3. kroga v skupini I: Turčija – Španija 71:67 (15:15, 36:34, 56:50, Erden 16; Brizuela 18), Latvija – Črna gora 75:84 (20:24, 41:45, 61:61, Meiers 27; Dubljević 22).