Po katastrofalnem uvodu v sezono je Dallas trenutno ena najbolj vročih ekip v ligi NBA. Moštvo iz Teksasa je z zmago proti Houstonu s 128:108 doseglo sedmi uspeh na zadnjih desetih tekmah, v tem nizu pa so padla moštva, kot so Oklahoma City, Utah, Golden State in Boston, ki naj bi se borila za najvišja mesta v najmočnejši ligi na svetu. Glavni razlog za vzpon Dallasa je gotovo Luka Dončić, ki se na igriščih onkraj Atlantika iz tekme v tekmo počuti bolj udobno, kar se kaže tudi na njegovih predstavah. Houstonu je 19-letni Ljubljančan nasul 20 točk in ujel šest odbitih žog, njegov dosežek pa je še toliko bolj fascinanten, ker se je v dneh pred tekmo boril z vročino in ker se je večino časa na parketu meril z enim najboljših obrambnih igralcev lige P. J. Tuckerjem. Dončić je posebej navdušil s trojko skoraj s sredine ob izteku prvega polčasa ter zabijanjem, s katerim je dokazal, da ni tako slab atlet, kot so pred naborom radi poudarjali košarkarski strokovnjaki čez lužo.

Dončić kot Harden

Na obračunu proti Houstonu se je Dončić pomeril proti enemu največjih zvezdnikov lige NBA Jamesu Hardnu, ki je dosegel trojni dvojček (25 točk, 17 asistenc in 11 skokov). Zdi se, da je igra slovenskega košarkarja izredno podobna tisti gonilne sile Houstona. Harden podobno kot Dončić nima izjemnega odriva in ni med najbolj skočnimi igralci lige, a ima zato neverjetno sposobnost menjavanja ritma in izdelave prostora za met. To poudarja tudi Eric Leidersdorf, direktor za področje biomehanike v trening centru P3 Sports Performance v Kaliforniji, kjer je poletja leta 2015, 2016 in tudi letos preživel Dončić. »Harden je igralec, ki izjemno absorbira silo, zaradi česar lahko spremeni smer gibanja ali se ustavi hitreje kot praktično kateri koli košarkar v ligi NBA. Ko smo primerjali zbrane rezultate, smo opazili, da so Dončićevi neverjetno primerljivi s Hardnovimi.«

V trening centru P3 Sports Performance so športniki podvrženi številnim pregledom in preizkusom. Naprave merijo njihove različne sposobnosti, kako se odzivajo sklepi, kako mišice in podobno. Moštva NBA sicer lahko dobijo vpogled v rezultate, a le, če košarkar nastopa za njih. Ker je Dončić meritve opravil še kot član Reala Madrid, nobeno moštvo v NBA ni smelo izvedeti, kaj so pokazali. Dallas je lahko do njih dostopal šele po tem, ko so ga izbrali na naboru in tako dobil načrt, kako z njim delati in katerim stvarem dati poudarek, da bo fizično še bolj napredoval. Dallas je sicer trenutno z razmerjem desetih zmag in devetih porazov celo na mestih, ki peljejo v končnico, lastnika kluba Marka Cubana pa je od vsega, kar je do zdaj videl, najbolj presenetilo to, koliko lahko Luka poje. »Fant je res pravi gurman,« je z nasmeškom na obrazu po zmagi proti Houstonu povedal Mark Cuban.

Spoelstra čaka Dragića

Precej slabše od Dallasa gre v letošnji sezoni Miamiju, pri katerem Goran Dragić na zadnjih petih tekmah zaradi težav s kolenom ni igral. Moštvo s Floride je v tem obdobju doživelo štiri poraze, v letošnji sezoni pa na osmih tekmah brez 32-letnega Ljubljančana klonilo kar šestkrat. Jasno je, da je Dragić gonilna sila Miamija, ki prave menjave na mestu organizatorja igre zanj nima. Trener Erik Spoelstra upa, da bo lahko na lanskega udeleženca tekme vseh zvezd kmalu računal, saj se v nasprotnem primeru utegne zgoditi, da si bo njegovo moštvo skopalo pregloboko luknjo, iz katere bo težko splezalo do končnice. Miami ima namreč trenutno razmerje sedem zmag in 13 porazov.