»Prebivalstvo je trenutno v enem svojih najtežjih trenutkov, a v preteklih 24 mesecih se je na več področjih zgodil opazen napredek,« je ob začetku konference dejal namestnik vodje misije ZN v Afganistanu (Unama) Toby Lanzer.

Od okoli 35 milijonov državljanov jih 3,6 milijona ogroža lakota, pol milijona pa jih je zapustilo svoje domove zaradi konfliktov in suše. A je vlada v Kabulu od donatorske konference pred dvema letoma v Bruslju naredila že veliko, ko je med drugim vložila v temeljno oskrbo prebivalstva, okrepila boj proti korupciji in reformirala varnostni sektor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Pri reformah je napredek hitrejši in boljši, kot smo pričakovali,« je dodal Lanzer.

Predstavniki civilne družbe trdijo drugače

Medtem pa so predstavniki civilne družbe drugačnega mnenja. Zaradi prisotnosti skrajnih talibanov in Islamske države (IS) so se razmere še poslabšale, je ocenil koordinator britanske in irske organizacije za podporo Afganistana Džavad Nadar. Po njegovi oceni je Afganistan pred kolapsom.

Na dvodnevni konferenci bodo sodelovali številni svetovni politiki. Med drugim bo goste nagovoril afganistanski predsednik Ašraf Gani, udeležila pa se je bosta tudi zunanja ministra Rusije in Nemčije, Sergej Lavrov in Heiko Maas.