Po poročanju CNN-a, so morale družine na zahodnem delu mesta Herat prisilno zapustiti svoje domove. Pomanjkanje padavin je uničilo kmetijstvo v regiji in povzročilo hud padec pridelanega opija, kljub lanskemu rekordnemu proizvodu. Prodaja tega je pomemben del prihodka kmetov v tem predelu Afganistana. Ekstremne vremenske razmere so zaskrbljujoče za državo, ki so ji desetletne vojne uničile že gospodarstvo in družbo.

»Svojo vas sem s tremi otroki zapustila zaradi hude suše. Pobegnili smo v begunski tabor, saj sem mislila, da bomo tukaj deležni pomoči, a je nismo dobili. Da sem rešila otroke pred stradanjem, sem morala prodati svojo hči Akilo. Moškemu sem jo prodala za 2700 evrov, a od tega sem jih do sedaj dobila le 60. Nimam denarja, ne hrane in ne moža, ki sem ga izgubila v vojni,« je za CNN povedala Afganistanka Mamareen.

Njena hči Akila s kupcem Najmuddinom odrašča v drugem, bogatejšem delu kampa. Čeprav se v Afganistanu že več leta trguje z dekleti, Najmuddin pravi, da je Akilo kupil iz dobrodelnosti.

»Njena družina strada. Bili so lačni. Tudi sam sem reven, a jim bom počasi odplačal dolg,« je še dodal. Tudi sam je žrtev suše, ki je uničila zahodni del Afganistana.

»Pšenični pridelki niso uspeli, nismo mogli gojiti melon, izgubili smo živino. Od lakote niso umrli samo ljudje, ampak tudi ovce, krave in koze.«

A Mamareen ni edinstven primer. Zgodbo je delil tudi moški, ki je moral prodati svojo hči, da bi odplačal dolg in preživel. Naravna katastrofa je še poslabšala položaj ljudi, ki živijo v stalnem strahu zaradi samomorilskih napadov in bojev med vladnimi silami in talibani.