»Ta dogovor za migracije, tako kot dogovor za begunce, je pravi poskus odgovora (...) za mednarodno in skupno reševanje globalnih problemov,« je dejala kanclerka v prvem nagovoru v parlamentu odkar je napovedala odhod z vrha krščanskih demokratov (CDU). Po njenih besedah je begunska kriza pokazala, kako pomembno je reševanje vprašanja beguncev in migracij v povezavi z mednarodno skupnostjo, saj bo tovrstne težave katerakoli država težko rešila sama.

Dogovoru nasprotujejo tudi nekateri nemški krščanski demokrati, čeprav je kanclerka večkrat poudarila, da je dogovor v interesu Nemčije in da ni pravno obvezujoč.

Švica storila korak nazaj glede dogovora

Švicarska vlada je danes sporočila, da bo dokončno odločitev o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah sprejela po končani razpravi v švicarskem parlamentu. Oktobra je napovedala podporo dogovoru, današnjo odločitev pa je sprejela po nasprotovanju dogovoru v več parlamentarnih odborih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Posledično se Švica ne bo udeležila konference v Marakešu 10. in 11. decembra, kjer naj bi dogovor dokončno sprejeli,« je sporočilo švicarsko zunanje ministrstvo.

Švicarska vlada je 10. oktobra sporočila, da bo dogovor ZN podprla, ob tem pa podala izjavo, v kateri bo izrazila določene zadržke. Poudarila pa je, da država že uresničuje priporočila iz dogovora.

V skladu s švicarskimi zakoni je nato vlada odločitev poslala v parlament na posvetovanja. V parlamentu je več odborov izrazilo nasprotovanje dogovoru in celo zahtevalo, da parlament odloči, ali bo Švica dogovor podprla ali ne. Vlada temu nasprotuje.

V sporočilu za javnost je danes še izrazila »prepričanje, da dogovor ZN ustreza interesom Švice«, da pa »želi počakati na konec razprave v parlamentu, preden bo sprejela dokončno odločitev«.

Avstralija globalnemu dogovoru nasprotuje

Avstralija se je danes pridružila državam, ki nasprotujejo dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki naj bi ga sprejeli decembra v maroškem Marakešu. Kot je pojasnil avstralski premier Scott Morrison v prvem uradnem stališču, bi lahko dogovor po oceni Avstralije »ohrabril nezakonito priseljevanje«.

Stališče premierja, da dogovor na tak način spodkopava nacionalne interese Avstralije, sta podprla tudi avstralski notranji minister Peter Dutton in zunanja ministrica Marise Payne. Kot je še ocenila konservativna avstralska vlada, dogovor ZN o migracijah poleg tega v zadostni meri ne razlikuje med ljudmi, ki v Avstralijo, državo znano po svoji rigidni begunski politiki, »prispejo na nezakonit način in tistimi, ki pridejo po zakoniti poti«.