Potem ko sta opozicijski SDS in SNS v sredo v državni zbor vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o globalnem dogovoru ZN o migracijah, je predsednik NSi Matej Tonin Pahorju poslal pismo, v katerem mu predlaga sklic vrha parlamentarnih strank. Na njem bi - tako Tonin - preverili, ali so stranke pripravljene dati politično zavezo, da bodo spoštovale rezultat posvetovalnega referenduma o globalnem dogovoru ZN o migracijah.

Kot so danes za STA potrdili v predsednikovem uradu, se bo Pahor o Toninovem predlogu posvetoval z vodji poslanskih skupin. Pahor se bo sicer v torek in sredo z vodji poslanskih skupin posvetoval o izbiri kandidata za guvernerja Banke Slovenije.

Pri tem predsednik republike poudarja, da posvete parlamentarnih strank običajno sklicuje in vodi predsednik vlade, občasno pa tudi predsednik republike, če se tako dogovorijo predsedniki parlamentarnih strank, med njimi tudi predsednik vlade.

Pahor meni, da je globalni dogovor o migracijah za Slovenijo sprejemljiv

Predsednik republike je v različnih nagovorih državnemu zboru dejal, da je vedno na razpolago za sodelovanje s poslanskimi skupinami in parlamentarnimi strankami, če ocenijo to za koristno in potrebno, so sporočili iz njegovega urada.

Poslanski skupini SDS in SNS sta v sredo vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o globalnem dogovoru ZN o migracijah, ker naj bi enačil zakonite in nezakonite migracije in ker ga je vlada podprla, ne da bi o dogovoru potekala politična ali pravna razprava. Na referendumu naj bi volivci odgovorili na vprašanje: »Ali ste za to, da Slovenija pristopi h Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?«

V opozicijski NSi, ki sicer nasprotuje dogovoru ZN, referenduma niso podprli, saj napovedani posvetovalni referendum po besedah poslanca Jerneja Vrtovca ocenjujejo kot nepotrebno drago anketo.

Predsednik republike Pahor sicer ocenjuje, da je globalni dogovor ZN o migracijah za Slovenijo sprejemljiv. V skladu z določbo tega dogovora o polni suverenosti glede migracij pa naj Slovenija sporoči svoje zadržke ali dodatna pojasnila k dogovoru, meni Pahor.