Z nenadzorovanim divjanjem po trgovinah se je s črnim petkom začela (pred)praznična nakupovalna mrzlica. S tem sicer ni nič narobe, večina nas rada prejema in podarja darila. Lahko pa se za trenutek ustavimo in pomislimo na tisoče tistih, ki lahko o v pisan papir zavitih škatlah le sanjajo. In bodo ostali praznih rok, če jim ne bomo priskočili na pomoč.

Skoraj 50 tisoč otrok pod pragom revščine

V Sloveniji 49 tisoč otrok živi pod pragom revščine, lepše praznike pa jim lahko pričarate tudi vi. V sklopu akcije Božiček za en dan so lani obdarili 10713 otrok, Zavod 364 pa je bil letos za ta projekt nagrajen s ključnim priznanjem za kolektivno prostovoljsko delo. In kako lahko tudi sami postanete Božiček? Prijavite se na spletni strani (najprej se morate registrirati), kjer si po imenu in starosti izberete svojega obdarovanca, obenem pa prejmete navodila za pripravo škatel in seznam zbirnih mest, kamor jih dostavite.

Prav je, da skušate slediti otrokovim željam v pismu, ki jih pošlje Božičku, sodelujoči v projektu pa svetujejo še, da v škatlo dodate kakšno igračo, kaj za osebno higieno, šolske potrebščine, oblačilo in kakšno sladko malenkost. Velikokrat se zgodi, da zmanjka pisem in otrok, ki bi jim lahko nabavili darilo, a se proti koncu roka, ko je treba oddati darilo, najde kakšen Božiček, ki tega vendarle ne stori. Zato ni odveč tu in tam na strani preveriti, ali se pojavi dodatna potreba po darilu.

Otrokom iz socialno šibkejših okolij pa skrite želje izpolnjujejo tudi v sklopu projekta Trije zimski botri, ki letos poteka že sedmič. Od 500 otrok, ki so jih tri prijateljice razveselile prvo leto, se je število lani povišalo že na nekaj manj kot 2900. Več o projektu tudi tukaj.

Skromne želje brezdomcev

Božiček pa ni pozabil niti na starejše - v sklopu projekta Božiček za en dan so lani obdarili še 642 starostnikov. Na starejše, ki so iz različnih razlogov ostali brez doma, pa se že več let spomnijo tudi v Humanitarčku. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da natančnega podatka o številu brezdomcev pri nas ni (gre za približne številke), je pa bilo lani v socialnovarstvene programe vključenih okoli 3600 oseb. A opozarjajo, da pri tej oceni govorijo o tako imenovanih »vidnih« brezdomcih, prikriti pa vanjo niso vključeni.

»Dragi Božiček! Pišem ti prvič, ker zdaj si me pozabil od otroštva! Jaz bi si zaželel za po britju aftershave, da bi dišal malo v praznikih,« je v pismu zapisal Miha. Želje, podobno kot pri otrocih, so skromne: cigarete, toplo oblačilo, kakšna čokolada. Priboljšek torej, kakršnega si sicer ne morejo privoščiti. Na spletni strani si tako lahko izberete brezdomca, ki ga boste obdarili, pripravite darilo zanj in ga dostavite ali pošljete. Natančna navodila najdete tukaj.

V manj kot sedmih urah po začetku akcije je že 390 brezdomcev, ki je oddalo svoje pismo, našlo svojega dobrotnika. Na portalu Dobrodelko so v projekt Skriti božiček, ker je bilo zanimanje veliko, zato dodali še želje socialno ogroženih starostnikov. Po njihovih navedbah so jih prostovoljci težko prepričali, da so sploh napisali kakšno pismo. »Segla so nam do srca. So namreč odraz tega, kam gremo kot družba,« so dodali. »Rada bi spet brala knjige,« je zapisala Krista. »Nikoli nisem imela lahkega življenja. Bilo nas je veliko otrok, ki smo delali od jutra do večera. Zdaj pa sem ostala sama v eni sobici in pač berem knjige, ker mi tako hitreje minejo dnevi. Hvala, da boš razveselil toliko ljudi.«

Skupno so tako ljudem, ki jim bodo pomagali uresničiti majhne želje, v treh dneh predali že 440 pisem brezdomcev in starostnikov.