Projekt Prijaznost greje sta kot častna pokrovitelja podprla mariborski župan Saša Arsenovič in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, ki je v videonagovoru povedala, da prijaznost danes več ni samoumevna.

Prav to je pred več kot letom dni spodbudilo Polono Požgan iz podjetja Retorik, da je na socialnem omrežju Facebook ustvarila skupino, ki jo je poimenovala Prijazno je biti prijazen. »Odločila sem se, da bom na letošnji mednarodni dan prijaznosti dala glas tistim, ki ga v naši družbi praktično nimajo. Ker verjeli ali ne, najpogosteje pogledamo proč, ko vidimo brezdomce. In če kdo, potem so posebej oni prikrajšani za vsakodnevne majhne prijaznosti, kot sta lepa beseda ali nasmeh,« je pojasnila Požganova.

Nogavice so pripravili v zaposlitvenem centru Avantus, kjer pri proizvodnji sodelujejo invalidne sebe. »Tudi invalidi so skupina, ki potrebujejo svoj glas in vesel sem, da smo lahko združili dve takšni ranljivi skupini, ki si lahko medsebojno pomagata,« je povedal direktor zaposlitvenega centra Avantus Matjan Cojhter.

Predsednik Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice Bojan Kuljanac pa je zagotovil, da bodo »nogavice zagotovo prišle na prave noge«.

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je svetovno gibanje za prijaznost podpisalo deklaracijo prijaznosti. Prve države, ki so začele obeleževati ta dan, so bile ZDA, Kanada in Avstralija, v Sloveniji pa ga obeležujemo tretje leto zapored, so sporočili iz podjetja Retorik.