Naša telesa so naravnana tako, da v običajnem ritmu delujejo po naravnem urniku. Spimo ob določenem času, jemo ob drugem, na delo gremo ob tretjem. Govorimo o dnevni rutini oziroma »notranji uri«, ki ji s strokovnejšim izrazom rečemo cirkadiani ritem. Številni procesi, denimo uravnavanje telesne temperature, prebava, izločanje hormonov, so namreč uravnani v 24-urnem ciklu, ki pa se lahko podre zlasti med daljšimi poleti, pri katerih menjamo časovne pasove. To lahko privede do velike utrujenosti, glavobola, nespečnosti, tečnobe, prebavnih težav (zaprtje ali driska), izgube apetita ter težav s spominom ali koncentracijo, kar so tudi najobičajnejše posledice jet laga. Ker pa ta deluje različno na različne ljudi in ker so njegovi vplivi odvisni tudi od starosti, zdravja in stresa, ki ga posameznik čuti v času letenja, enotnega recepta za njegovo preprečitev in lajšanje posledic ni.

Laže na zahod kot na vzhod

V angleško govorečih državah poznajo izraz »west is best, east is beast«, ki v osnovi drži. Da telo torej lažje prenese polet na zahod sveta kot pa na vzhod, saj lažje prenese daljši kot pa krajši dan (če letimo na zahod namreč 'pridobivamo' ure, z letom na vzhod pa jih izgubljamo).

Nekaj nasvetov, z upoštevanjem katerih pred letom, med njim in po njem lahko zmanjšate posledice jet laga in utrujenost, ki mu sledi:

- Če ste v službi navajeni na ubijalski ritem, skušajte vsaj kak dan pred dopustom izpreči in delati malo manj, da boste tako vsaj ob vzletu sveži in živahni.

- Pred poletom se dobro naspite, pa čeprav se vam zdi, da zaradi vznemirjenja ne morete zatisniti oči, ali pa se trudite na letalo odpraviti utrujeni, da boste na njem lažje zaspali. Spremembe v rutini, in to zadnji trenutek pred poletom, vam bodo povzročale dodatne preglavice pri prilagajanju novim časovnim pasovom.

- Novejša in večja letala so boljša za potovanje, njihova oprema (denimo sistem za vlaženje in čiščenje zraka) pa v kabini ohranja boljše razmere, kar posledično dobrodejno vpliva na vaše počutje.

- Kakšen postanek, ki res dolg polet razkolje na dvoje, ni slaba ideja, saj se bo telo laže privadilo na nove razmere in čas.

- Čeprav boste zaradi kakšnega kozarčka alkohola morda res lažje zaspali, pa bo ta na višini povzročil še večjo utrujenost in dehidracijo, ki bosta zaostrili kasnejši jet lag.

- Pred poletom in med njim se izogibajte kavi ter gaziranim in energijskim pijačam s kofeinom, saj vam bodo te zgolj stale na poti do dobrega spanca, obenem pa upočasnile zmanjševanje jet laga. Raje spijte kak dodaten kozarec vode, saj boste tako v telo vnesli zadostno količino tekočine, potrebno za dobro počutje, preprečili pa dehidracijo in morebiten glavobol.

- Strokovnjaki odsvetujejo uspavalne tablete, saj boste zaradi njih ob pristanku zgolj še bolj zmedeni. Zaspite, če vam uspe po »naravni poti«, telo pa vam za tovrstne pripomočke ne bo hvaležno. Poizkusite s toplim čajem ali mlekom.

- Za dobro počutje in ohranjanje pravilnega krvnega toka se tudi na letalu gibajte. Vstanite, pretegnite si ude, naredite kakšen počep ali lažjo vajo.

- Med ekstremnejšimi nasveti so predčasna nastavitev ure na čas, v katerem boste na potovanju (a to storite šele na letalu, da ne boste slučajno zamudili poleta), kakor tudi prilagoditev prehranjevanja na nov časovni pas – torej post ali na primer zajtrk ob enajsti uri zvečer.

- Po mnenju strokovnjakov bo na vaše počutje po poletu zelo dobro vplivalo čim več sonca oziroma naravne svetlobe in gibanje, s katerim premagate utrujenost. Raje kot na kratek spanec se torej odpravite na sprehod.